Foto: Bildbyrån.

Kajsa Bergqvist: ”Därför vann hon hela Sveriges hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Wedlund, 45, är död. Nu sörjs hon av Kajsa Bergqvist.

– Jag önskar att hon hade fått komma tillrätta med sig själv, säger Bergqvist till SVT Sport.

I dag kom det dystra beskedet att den tidigare löparstjärnan Sara Wedlund är död. Hon blev 45 år.

Det är något som får Kajsa Bergqvist – som också deltog i VM i Göteborg 1995 – att sörja, resonera och minnas.

– För Sara var det hela tiden en kamp. Hon kämpade med sin sjukdom och all den oönskade publicitet hon fick. Jag tror att hon uppskattade stödet hon fick efter sina fantastiska tävlingar, men sedan ville hon vara i fred, säger Bergqvist till SVT Sport och fortsätter:

– Det är så sorgligt. Jag önskar verkligen att hon hade fått komma tillrätta med sig själv, att hon fått möjlighet till en längre och mer glädjefylld karriär.

”Hon hade ju humor”

Bergqvist blickar även tillbaka med blågula glasögon, på deras tid ihop i landslaget.

– Sara höll sig mest för sig själv. Hon hade oftast sitt eget upplägg för att kunna prestera och må bra. De gångerna vi kom varandra lite närmare var hon dock rätt spetsig.

Hur menar du?

– Hon hade ju humor och var rätt underfundig. Samtidigt var hon en fantastisk löpare och talang. Hon kom fram i en tid då Sverige mer eller mindre suktade efter en ny friidrottsstjärna, då man ville att en ny generation skulle ta vid.

”Ännu mer folkkär”

Skador och sjukdomar, inte minst anorexia, la sig som tyngder i Wedlunds fysiska och mentala ryggsäck, menar Bergqvist.

– Hon fick ett par år, men kroppen håller inte om man inte får i sig tillräckligt med näring samtidigt som man tränar så hårt. Hennes sjukdomsbild är tyvärr alldeles för vanlig inom idrotten, med den press som medföljer, säger Bergqvist till SVT och fortsätter:

– Vi sprang ihop några gånger redan som tolv- eller 13-åringar. Hon fick kämpa för att hantera alla aspekter i livet för att kunna hålla på. Det är med stor sorg man hör att hon inte finns längre. Vi har inte haft privat kontakt, men man har undrat hur hon mår och hoppats på det bästa.

Vad gjorde henne omtyckt?

– Just att hon var en lite annorlunda idrottstjej som knappt ville prata med medierna. Det gjorde henne ännu mer folkkär. Hon stack ut. Hon gjorde sin grej, gick ut och sprang och gjorde det fantastiskt. Under de få säsonger som hon levererade vann hon hela Sveriges hjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.