Kajsa Bergqvist är redo för jobbet som förbundskapten. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Kajsa Bergqvist debuterar som förbundskapten i Finnkampen: ”Lite nervöst”

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att Kajsa Bergqvist skulle börja som förbundskapten i oktober.

Men hon har redan smygstartat, och finns i helgen med bredvid avgående Karin Torneklint.

– Det är lite nervöst, erkänner hon.

Efter tio år som expert på SVT har Kajsa Bergqvist lämnat tv-rutan.

I juni meddelade svenska friidrottsförbundet att Bergqvist fått jobbet som ny förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget, efter avgående Karin Torneklint.

Finnkampen

Framgångsrik karriär

Bergqvist har den senaste tiden gått parallellt med Torneklint, och i helgen kommer duon att dela förbundskaptensansvaret. Och trots att Bergqvist hade en väldigt framgångsrik karriär som höjdhoppare, med bland annat tre VM-guld, ett EM-guld och ett OS-brons, känner hon att det nu pirrar.

– Det är klart att det är lite nervöst. Karin har varit – eller är ska jag fortfarande säga – en otroligt uppskattad förbundskapten. Men det känns väldigt bra att få gå parallellt med henne. Det här är ju första landslagssamlingen, och också den största där det är flest med, så den här helgen kommer jag ju få möjlighet att träffa och prata med en väldigt stor del av den svenska friidrottseliten, säger hon till SVT Sport.

”Ny energi”

Karin Torneklint, som har varit förbundskapten sedan 2013, är imponerad över hur Bergqvist har tagit sig an sin nya roll.

– Jag tycker att hon har skött sig alldeles utmärkt, haha. Så frågan är ju snarare hur jag har skött mig, säger Torneklint med ett leende.

Vad tror du att hon kommer att bidra med som förbundskapten?

– Jag tror att hon kommer att bidra med massor med ny energi. Hon kommer in och tycker att det ska bli hur roligt som helst, och så har hon ju erfarenhet av att vara elitaktiv på högsta världsnivå, det kan hon också bidra med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet