SVT:s expert Kajsa Bergqvist är imponerad över Armand Duplantis insats. Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist om Armand Duplantis nya rekord: ”Svårt att hitta ord”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis är nu bäst genom tiderna även utomhus.

En mäkta imponerande bedrift, enligt SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Och det kommer att bli bra mycket högre i framtiden, siar hon.

– Det kan säkert bli över 6,25, säger hon.

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist, som själv är världsrekordhållare på damernas höjdhopp inomhus, har först svårt att veta vad hon ska säga om 20-årige Duplantis nya rekordnotering.

– Ja, herregud... Vad ska man säga? Det är svårt att hitta rätt ord. Jag kan nästan tycka att det är ännu mer imponerande att han gör det här nu, säger hon, och utvecklar:

– Med tanke på de förberedelserna han hade inför den här säsongen: Att han inte kunde träna på normalt sätt, med den försäsongen han hade i USA där han fick träna i trädgården och på hemmagym för att bara kunna hålla igång. Att nu, återigen, visa att han kan hoppa så här galet högt... Det är så imponerande att det inte finns.

”Sprungit om alla i världseliten med hästlängder”

– Det är som att han har sprungit om alla i världseliten med hästlängder. Han är i en helt annan division.

Var ska det sluta? Hur högt kan han hoppa?

– Får han bara fortsätta att vara skadefri och träna på och göra sin grej så... Han har ju den bästa grundtekniken och fysiken av alla, och han är ju bara 20 år. Han kan säkert slå nya världsrekord och hoppa över 6,25 redan nu om han skulle få till ett perfekt hopp.

”Betyder jättemycket”

Bergqvist tror även att Duplantis gläds lite extra över att nu, efter en hel sommar på jakt efter det, även innehar utomhusrekordet.

– Jag tror att det betyder jättemycket. Vissa har ju sagt att han hoppade så där högt inomhus, men det är ju utomhussäsongen som är det viktigaste. Men nu har han visat att det i vintras inte bara var en magisk formtopp, utan han är uppe på den här nivån, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.