SVT:s expert Kajsa Bergqvist och terränglöparen Robel Fsiha. Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist: ”En kalldusch för svensk friidrott”

Uppdaterad
Publicerad

Robel Fsiha blev den senaste i raden av svenska friidrottare att åka fast för dopning.

Nu riskerar Sverige att tappa sin status som föregångsland vad gäller antidopningsarbete, anser SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

– Det här är en kalldusch, säger hon.

Om terränglöparen Robel Fsiha döms för dopningsbrott blir han av med EM-guldet från i fjol.

Fsiha är den senaste i raden av uppmärksammade dopningsbrott inom svensk friidrott, där bland annat Meraf Bahta och Adil Bouafif straffats med avstängningar.

– Det har varit för många dopningsförseelser de senaste åren och det skadar tilltron för svensk friidrott internationellt, inget snack om den saken, säger experten Kajsa Bergqvist.

– Sverige har varit ett föregångsland, men det är klart att alla förseelser har påverkat vårt rykte negativt. Samtidigt vet jag att friidrottsförbundet jobbar stenhårt med att komma till rätta med de här frågorna. Sedan är frågan om det går att göra ännu mer, fortsätter hon.

Kräver fler test utanför tävling

Ett problemområde för antidopningsbyråerna är att bättre kartlägga friidrottare som uppbyggnadstränar utomlands under långa perioder.

– Det behövs mer resurser för att kunna göra ännu fler tester även när det inte är säsong, när de aktiva kanske är utomlands flera månader i sträck. Då handlar det om långa och dyra resor, men kanske behövs det ändå lägga medel på det, säger Kajsa Bergqvist.

Dopningstest i samband med tävlingar är vanligt förekommande, men när det inte är säsong varierar frekvensen.

Exempelvis uppgav brottaren Jenny Fransson att hon inte hade testats på fyra månader före sitt positiva dopningsprov i början av februari.

– Det är a och o att man också blir regelbundet testad under uppbyggnadsfasen, inte bara vid tävling. Är du bland de främsta i världen i din idrott får det inte passera fyra månader utan att du testas, säger Bergqvist.

EM-guldmedaljören själv säger till Expressen att han bara ätit en medicintablett mot förkylning.

– Som elitidrottare ansvarar du för vad du stoppar i dig. Att vara utomlands och ta en medicin utan att vara 100 procent säker på vad den innehåller... det är illa. Jag skulle aldrig ha tänkt tanken under min karriär.

KLIPP: Svenske Europamästaren avstängd för dopning (7 februari 2020)

Uppmärksammade dopningsbrott i svensk friidrott

Robel Fsiha: Vann guld på terräng-EM i december 2019. Den 11 februari i år meddelade friidrottsförbundet att ett dopningsprov i november visat på förekomst av en otillåten substans. Om Fsiha senare slutligt döms för dopningsbrott kommer han att bli av med sitt EM-guld.

Meraf Bahta: Inför EM 2018 kom beskedet att löparen gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

Abeba Aregawi: Löparstjärnan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade uttagningen till OS men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

Adil Bouafif: Långdistanslöpare som vid EM i Zürich 2014 lämnade positivt dopningstest med spår av epo. Avstängd till och med 22 september 2016.

Andreas Gustafsson: Gångaren lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 i USA. Stängdes av i två år till mars 2017.

Ludmila Engquist: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobstjärna 2001.

Göran Svensson: Tog fyra SM-guld i diskus. 1985 stängdes han av i 18 månader för dopning.

Linda Haglund: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

Ricky Bruch: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.