Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kajsa Bergqvist om det missade medaljmålet: ”Blev fyra fjärdeplatser” Foto: Christine Olsson/TT

Kajsa Bergqvist om Sveriges EM: ”Skulle behövt en del stolpe in”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-EM i Rom avslutades på bästa sätt när Mondo Duplantis tog ett väntat EM-guld. Det blev tre medaljer och nu hyllar förbundskapten Kajsa Bergqvist den svenska truppen.

– Väldigt många personliga rekord och en ung generation är på väg, säger hon till SVT Sport.

Medaljmålet inför friidrotts-EM i Rom var satt på sex medaljer – det blev tre. Men förbundskapten Kajsa Bergqvist är trots det märkbart nöjd över hur den svenska truppen har presterat och hyllar truppen.

Hör Kajsa Bergqvist prata om medaljmålet i spelaren.

Friidrotts-EM

”Något alldeles i hästväg”

Förutom de tre svenska medaljerna kom både personliga rekord och nya svenska rekord under EM.

Julia Henriksson tangerade Linda Haglunds rekord på 200 meter som stått sig sedan 1979. Damernas stafett på 4x400 meter satte nytt rekord och Carl Bengtström gjorde likadant på 400 meter häck.

Bengtström tog även en bronsmedalj.

– Helt fantastiskt upplopp. Den forceringen sista hundra meterna, det var något alldeles i hästväg, säger Bergqvist.

Inte många hade väntat sig att Erik Erlandsson, 20, skulle springa EM-final på 200 meter men efter personligt rekord i semifinalen (och efter delvis jurykaos) var det ett faktum.

– En ung kille som gör sitt första mästerskap, får innerbana och blir EM-fyra. En annan bana och han hade kanske fajtats om medaljer. Det symboliserar den unga generationen som är på väg upp, säger förbundskaptenen.

Utöver Mondos väntade guld och Bengtströms brons, tog gångaren Perseus Karlström sitt efterlängtade första mästerskapsguld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet