Foto: Bildbyrån/TT

Bergqvist: ”Många svenskar som underpresterar”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl tog Sveriges enda medalj på friidrotts-VM.

När SVT Sports expert Kajsa Bergqvist summerar mästerskapet konstaterar hon att en hel del svenskar formtoppat för tidigt på säsongen.

– Det är här man ska lägga formtoppen, och inte bara vara nöjd med att vara på plats

En rekordstor svensk trupp togs ut till mästerskapet. Men många VM-svenskar var långt ifrån sin personliga rekord och årsbästan.

Bergqvist är därför kluven när hon ska betygsätta den svenska VM-insatsen.

Friidrotts-VM

– Jag tycker det är lite blandat faktiskt. Det är svårt att säga att det varit ett riktigt framgångsrikt mästerskap. Många har gjort fantastiska prestationer. Daniel Ståhl levererar, Meraf Bahta levererar och Michel Torneus gör sin bästa tävlingen för säsongen.

– Sen tycker jag ändå att det är många som inte lyckats få till den här formtoppen och underpresterar lite grand. Eller blir tagna av stunden och inte får till det när det verkligen gäller. Det blir väldigt stort fokus i Sverige på att ta sig till mästerskapet, att kvalificera sig. Men fokus ska ju vara på att prestera i mästerskapet. Det är nog något man får ta med sig.

Vad kan göras för att den biten ska bli bättre?

– Jag tror man måste fundera lite. Är man med i ett internationellt mästerskap så ska det vara det största målet för säsongen, även om det är juniormästerskap i juni, juli. Det är här man ska lägga formtoppen, och inte bara vara nöjd med att vara på plats. Jag säger inte att någon har varit det. Men känslan hos en del har varit att formen eller motivationen inte funnits där när det gäller som allra mest här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet