Foto: Bildbyrån

Medaljtorkan ska brytas – här är Sveriges VM-målsättning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte tagit en medalj på inomhus-VM i friidrott sedan det var i Sopot 2014. Med Armand Duplantis i truppen lär den sviten brytas. Förbundskapten Kajsa Bergqvist har satt upp sitt mål.

– Jag tycker 2-3 medaljer är helt realistiskt, säger hon till SVT Sport.

På fredag inleds inomhus-VM i friidrott i Belgrad och Sverige har skickat en trupp på 14 idrottare. De flesta av dem har varit med på mästerskap förr, men Kajsa Bergqvist debuterar i sin roll som förbundskapten.

– Det känns väldigt bra. De sista dagarna har det nästan känts som att man själv ska in och tävla. Man har haft det där adrenalinet och fokuset. Det finns en otrolig energi och en otrolig laddning. Bättre än så här kan man inte ha det som förbundskapten, säger hon.

Det har blivit noll medaljer två inomhus-VM i rad. Hur tror du det går den här gången?

– Vi har väldigt goda medaljförutsättningar inför det här inomhus-VM:et. Armand Duplantis är ju solklar guldfavorit i stavhoppet och vi har flera till som kan slåss om medaljer. Thobias Montler, Khaddi Sagnia och Fanny Roos framför allt, men det finns flera andra som på en bra dag kan vara med och slåss om framskjutna placeringar.

Vad ligger medaljmålet på?

– Jag tycker 2-3 medaljer är helt realistiskt. Det kan gå både bättre och sämre, men jag tycker att det är en realistisk målsättning.

Armand Duplantis tävlar på söndag, men redan på fredagskvällen jagar bland andra längdhopparen Thobias Montler och kulstötaren Fanny Roos medalj.

Sveriges medaljer genom tiderna

2018: Noll medaljer

2016: Noll medaljer

2014: Två medaljer

2012: En medalj

2008: Två medaljer

2006: Tre medaljer

2004: Fyra medaljer

2003: Fyra medaljer (samtliga guld)

2001: Tre medaljer

1999: Noll medaljer

1997: Noll medaljer

1995: Två medaljer

1993: En medalj

1991: En medalj

1989: En medalj

1987: Noll medaljer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.