Kalle Berglund hade en tuff VM-final – men satte ändå svenskt rekord. Foto: Jessica Gow/TT

Svenskt rekord av Kalle Berglund i VM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 59 år var en svensk man i global mästerskapsfinal på 1500 meter.

Väl där sprang Kalle Berglund det snabbaste svenska loppet någonsin 3.33,70.

Slutplaceringen: Nia.

– En fantastisk insats, säger Kajsa Bergkvist.

Finalen på 1500 meter gick snabbt för Kalle Berglund.

Svensken, som hade det nionde bästa årsbästat av de tolv finalisterna, låg sist redan efter det första varvet och låg länge sist. På det sista varvet avancerade han dock en aning, och slutade till slut nia – på den nya svenska rekordtiden 3.33,70. Det tidigare rekordet var 3.34,89.

Friidrotts-VM

– Han gör en fantastisk insats. För att han hade behövt ta ytterligare någon placering hade det nog behövt gå lite långsammare den första delen av loppet, säger SVT Sports expert Kajsa Bergkvist.

”Kämpigt i dag”

Men Kalle Berglund själv var inte jublande nöjd.

– Det var kämpigt idag. Det var inte många lätta meter under loppet. Det var tomt på energi. Det var bara att kriga för varje meter, det var inte lätt någon sekund. Det var bara att ge järnet och jag hade ingen aning om hur snabbt det gick, säger han till SVT Sport.

”Kan inte vara missnöjd”

Men med tanke på hur tungt det kändes var han inte missnöjd.

– Svenskt rekord i mitt tredje lopp på fyra dagar... Jag kan inte vara missnöjd tyvärr, även om jag ville mer. Jag ville springa snabbare och komma högre upp, säger han.

Polskt brons

Finalen blev istället en kenyansk uppgörelse. Timothy Cheruyot och Ronald Kwemoi stack snabbt ifrån det övriga fältet, och på det näst sista varvet gick Cheruoyt upp i ensam majestät och vann till slut på tiden 3.29,27 – 2,12 före Taoufik Makhloufi från Algeriet.

Bronset gick till polacken Marcin Lewandowski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet