Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kalle Berglund tar ett mellanår: ”Kommer jag tillbaka i samma gamla vanor slutar jag på dagen”

Uppdaterad
Publicerad

När Kalle Berglund åkte ut efter försöksloppet på 1 500 meter i OS i Tokyo berättade han att han under en längre tid brottats med psykisk ohälsa. Efter OS brast det. Nu har glädjen att springa infunnit sig, men det finns ingen fast tävlingsplan för säsongen.

Kalle Berglund satte friidrotten på paus en tid, men nu verkar löpglädjen finnas där igen. Han har anlitats som hare i några lopp och har sprungit stafett, men något individuellt lopp efter OS har det inte blivit.

– Om jag känner för det kommer jag springa några lopp i sommar. Men blir det inte så får det vara okej också, säger Kalle Berglund när vi träffar honom på Lidingövallen.

Har inte känt sug för mästerskap i år

– Jag har inte känt något sug för mästerskap, utan tar det här året som ett mellanår och fokuserar helt enkelt på att få glädjen till träning och tävling tillbaka.

– Jag mår bra, det hjälpte att prata om det utåt. Det blev mycket bättre efter det. Jag har fokuserat på skola, familj och vänner, ha det kul och slappna av lite, säger han.

Kalle Berglund tror att det finns möjligheter att springa fort igen om motivationen finns där. Nu tränar han ungefär som han gjorde för ett år sedan, men i februari och mars låg träningsmängden på två-tre mil i veckan mot normala sjutton mil.

– Jag börjar få tillbaka hoppet lite, kroppen börjar ändå svara och kännas bra.

Ser en satsning vidare – på sundare vis

Han trivs med kompisarna i träningsmiljön, men undviker att mäta för mycket resultat, laktat, sömntimmar och annat som riskerar att sätta prestation i fokus. 26-åringen ser en satsning vidare:

– Jag har sagt att om jag kommer tillbaka i samma gamla vanor, då kommer jag sluta på dagen. För jag vill inte gå tillbaka till hur jag mådde. Ska det göras, då ska det göras på ett mer sunt sätt.

– Det viktiga är framför allt att ha kul och resan dit, att ha fokus på det, förtydligar han.

Paris 2024 – långsiktig bild

Vad ser du framför dig i en längre horisont?

– Förra sommaren mådde jag inte helt bra och kunde inte göra mig själv rättvisa. Så det vore kul att göra ett OS på riktigt. Paris 2024 vore kul, så det är en långsiktig bild.

Hur förbereder du dig mentalt att tävla individuellt igen?

– När jag var på stafett-SM gick det bra. Om det blir för jobbigt få man ställa in. Det är inte hela världen. Så länge jag inte har inre förväntningar tror jag det ska gå bra, säger Kalle Berglund

Se hela reportaget här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Berglund under ett tröskelpass på Lidingövallen Foto: SVT / Victor Vedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.