Kalle Berglund till final på 1500 meter

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Berglund är till final i 1500 meter. Efter en makalös spurt så tog han sig från en position längst bak i fältet till en topp-5 placering.

– Jag kände mig ganska pigg hela vägen, säger han till SVT Sport.

Kalle Berglund inledde med att ligga med i täten av klungan, men tappade desto längre loppet led. Och när bara ett varv återstod så låg han längst bak i fältet.

Men han gav inte upp där, utan visade rejäl klass sista 400. Berglund låg fortfarande långt bak med 100 meter kvar, men klev ut några banor och la i en växel som ingen kunde matcha, och han klättrade placering för placering. Till slut hamnade han på en femteplats på tiden 3.36,72, 19 hundradelar från segrande Timothy Cheruiyot från Kenya, och säkrade därmed biljetten till finalen.

Friidrotts-VM

”Stökigt hela vägen”

– Det var ganska stökigt hela vägen, men det är så det blir i mästerskap.

– Jag vet att jag kan göra en snabb sista hundring. Jag tyckte det var bättre att spara energi och inte bråka, det var rätt så stökigt, säger Berglund till SVT Sport.

Och den där sparade energin var just det som blev avgörande när han spurtade sig själv till final.

– Jag kände mig ganska pigg hela vägen. Jag kände att det bet bra sista 120, och jag tog man för man.

Hans finalplats var den första svenska finalplatsen på 1500 meter i mästerskap på 59 år.

Finalen sänds på SVT på söndag 18.40.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet