Kamga om uppväxten: ”Man blir bemött olika beroende på vilken förälder man har med sig”

Uppdaterad
Publicerad

I det fjärde avsnittet av Blågula hjältar berättar Vanessa Kamga om hur det var att växa upp med en svart pappa och vit mamma.

– Om jag vill att skolan ska göra något så tar jag med mig mamma, för då kommer de att driva saken hårdare. För pappa blir bara en arg svart man, och ingen tar en arg svart man seriöst, säger Vanessa Kamga.

Redan i låg- och mellanstadiet märke Kamga skillnaden på hur man blev bemött, beroende på vilken förälder som var med.

– Om jag ville bli tagen seriöst och skulle lyssna på mig så var jag tvungen att ta med mig min mamma. Då kunde jag inte ha med mig pappa för då visste jag på en gång att folk inte skulle lyssna och ta till sig det lika mycket, säger Kamga.

Blågula hjältar

Hon berättar att hon tidigt visste vem hon skulle ta med sig till skolan för att något skulle hända.

– Om jag vill att skolan ska göra något så tar jag med mig mamma, för då kommer de att driva saken hårdare. För pappa blir bara en arg svart man, och ingen tar en arg svart man seriöst, säger hon.

Se det sista avsnittet av Blågula hjältar på SVT Play eller på söndag klockan 21.00 på SVT1.

ARKIV: Landslagsspelare: Strukturell rasism i svensk basket (5 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blågula hjältar

Mer i ämnet