Den amerikanska stjärnan Athing Mu kan vinna Diamond League-finalen i helgen – men kommer inte så som slutgiltig segrare då hon kvalificerat sig till finalen via ett nytt wild card. Foto: Bildbyrån

Athing Mu kan vinna i Diamond League – men inte bli mästare

Uppdaterad
Publicerad

Athing Mu kan vara först över mållinjen på 800 meter under helgens Diamond League-final – men någon mästare kommer hon inte bli. Den amerikanska stjärnan har fått ett wild card till finalen och kan därmed inte stå som slutgiltig segrare.

Säsongens Diamond League har fram tills nu fungerat som en kvaltävling till helgens final i Eugene. Nytt för i år är att finalens startfält även kommer innehålla flera wild cards.

Ingen titel – men prispengar

Amerikanska idrottare, som inte samlat ihop tillräckligt många poäng under säsongen, har kunnat nominerats till det nationella wild cardet. Dessa aktiva kan inte stå som slutgiltig Diamond League-mästare, men vid vinst tar de hem hela prissumman (28 000 euro).

Ett scenario som skulle kunna ske på damernas 800 meter. Den regerande olympiska mästaren, Athing Mu, har inte startat i ett enda lopp i Diamond League i år och har därmed inte kvalificerat sig till finalen. Nu har hon dock fått ett wild card och skulle mycket möjligt kunna korsa mållinjen först i helgen. Då kommer DL-titeln gå till tvåan i loppet, men prispengarna till Mu.

Titel – men inte fulla prispengar

Utöver detta har det dessutom varit möjligt för fyra internationella friidrottare att få ett globalt wild card. För att få detta wild card måste den aktive ha ställt upp i minst en DL-tävling under året och dessutom uppfylla ett av flera kriterier.

Dessa idrottare kommer kunna stå som slutgiltig DL-segrare, men inte få fulla prispengar.

En av idrottarna som fått ett globalt wild card är Jakob Ingebrigtsen, som kvalat in på 1500m, men som nu även får chansen på 3000m.

Finalen avgörs i helgen och SVT sänder direkt från båda tävlingsdagarna.

Svenska deltagare i finalen är Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

Diamond League wild cards:

Nationellt wild card: Friidrottare från USA, som inte samlat ihop tillräckligt mycket poäng under säsongen, har kunnat nominerats av tävlingsarrangörerna. En kvinna och en man i varje gren kan bli uttagen. Idrottarna kan inte stå som Diamond League-mästare men kommer få full prissumma vid vinst.

Globalt wild card: Upp till fyra internationella friidrottare (två kvinnor och två män) kan nomineras om de tävlat under minst en av säsongens Diamond League-tävlingar. För att kunna nomineras måste dock någon av följande krav uppnås:

  • Världsrekordhållare
  • Regerande världs-, olympisk- eller Diamond League-mästare
  • Rankad topp fem i världen i den bestämda grenen
  • Rankad topp 20 i världen totalt över alla grenar

Ett globalt wild card och ett nationella wild card kan inte delas ut i samma gren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.