Perseus Karlström under en av sina välbehövliga nedkylningar Foto: TT Nyhetsbyrån

Karlström efter bronsloppet: ”Jag tappade fem kilo”

Uppdaterad
Publicerad

Förutsättningarna inför 20 km gång under gårdagen var brutala. 32 grader varmt och nära 80-procentig luftfuktighet. Efter ett dramatiskt lopp kunde svensken Perseus Karlström till slut säkra en bronspeng men det tog på krafterna. – Från start till mål tappade jag fem kilo och min kroppstemperatur var som mest uppe på 40,9 grader, säger gångaren i SVTs studio.

Intervjun i mixade zonen sa det mesta, en fullständigt slutkörd Perseus Karlström mötte pressen.

– Tänderna bara pirrar och munnen håller på att dra ihop sig i kramp. Jag är typ såhär nära att få kramp och svimma, sa Karlström till SVT efter bronset.

Och det fanns fog för Karlströms tillstånd. Gångaren var med i IAAFs värmestudie som har bedrivits för att dokumentera effekten av hettan på utvalda atletler och resultaten är uppseendeväckande.

– Från start till mål tappade jag fem kilo och min högsta uppmätta kroppstemperatur var 40.9 grader, säger Karlström i SVTs friidrottsstudio.

Karlström fortsätter:

– Det är ganska anmärkningsvärt. Det är ingen idrottare som har varit uppe på de nivåerna utan att behöva uppsöka medicinsk vård, säger Karlström och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.