Elisha Rotich pressar ut det sista när han går i mål i Paris Marathon. Foto: TT

Kenyanen Elisha Rotich slog Bekeles rekord i Paris

Kenyanen Elisha Rotich vann Paris Marathon på 2.04.23 och var en av fem löpare som gick under Kenenisa Bekeles sju år gamla banrekord.

Rotich sprängde fältet med fem kilometer kvar och trots att han sprang några meter fel innan han vek in på upploppet efter att ha följt efter en motorcykel som vek av hade han ett stort avstånd bakåt när han bröt målbandet på Avenue Foch i konfettisregnet i ett soligt och vindstilla Paris.

– Jag är väldigt glad och jag satte personrekord också. Jag är så tacksam över att ha fått en inbjudan, säger Rotich i Eurosports sändning.

Etiopiern Hailelmaryam Kiros var 19 sekunder efter som tvåa. Hela fem löpare var under legendaren Kenenisa Bekeles banrekord på 2.05.04 från 2014.

Flyttat från våren på grund av pandemin

Etiopiskan Tigist Memuye vann damklassen på 2.26.12.

55000 löpare sprang i centrala Paris i loppet som skulle avgjorts i april men flyttades på grund av pandemin.

I Amsterdam blev det också banrekord. Etiopiern Tamirat Tola vann på 2.03.37. Damsegraren Angela Tanui från Kenya lämnade sin manlige hare strax före målgången på olympiastadion (1928), där även starten var, och spurtade in på 2.17.57 i det snabba loppet, banrekord även här, och blev tia genom tiderna.

ARKIV: Världsrekordhållaren Kosgei besegrad av annan kenyanska (3 oktober 2021)