Ferdinand Omanyala gjorde sensation på 100 meter i Nairobi. Foto: TT

Kenyansk sensation på 100 meter avslutade säsongen

Uppdaterad
Publicerad

I dag tog friidrottssäsongen på bana slut när Continental Tour stannade till i Nairobi. Det sattes världsårsbästa på 100 meter när den meriterade amerikanen Trayvon Bromell vann på 9,76. Desto större överraskning var det på andraplatsen. Hemmalöparen Ferdinand Omanyala löpte in på 9,77 och krossade sitt personrekord. 

– Jag kände att jag kunde springa snabbare. Jag fick känningar i ljumsken vid uppvärmningen så jag var inte säker på om jag skulle springa fort, men jag är glad att det ordnade upp sig, säger Omanyala och lovar mer för framtiden.

– Det finns fortfarande mycket mycket mer att ta ut från mig, säger han enligt sajten Nation.

Efteråt firade Omanyala med landets president Uhuru Kenyatta på hedersläktaren

Bromell satte personrekord och är sjätte löpare genom tiderna på distansen. Omanyala är hastigt och lustigt åtta genom tiderna efter sitt afrikanska rekord. Det var femte gången som Omanyala slog det kenyanska rekordet. Länk till loppet här.

Justin Gatlin precis över 10 sekunder

Bromell fick med sig tre av världens fyra bästa tider i år men hade en dipp vid OS i Tokyo och blev utslagen redan i semifinalen. 25-årige Omanyala har gått under radarn och har en anmärkningsvärd resultatförbättring. Förra året sprang han distansen på 10,32 som bäst.

Strax efter OS, där han blev utslagen i semifinalen, gick han för första gången under tio sekunder och hade 9,86 som bästa tid innan dagens blixtrande insats i på ett öde nationalstadion i Nairobi, där det ofta bjuds på uppvisningar på medel- och långdistans.

Gamle Justin Gatlin, 39, blev trea i loppet på 10,03.

MER FRIIDROTT: Daniel Ståhl vann Diamond League-finalen (9 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.