Brigid Kosgie vann halvmaran i Newcastle på ny världsrekordtid: 1.04.28. Foto: TT.

Kenyanska snabbast någonsin på halvmara

Kenyanskan Brigid Kosgei vann halvmaratonloppet Great North Run i Newcastle på den snabbaste tiden någonsin, 1.04.28, vilket är 23 sekunder snabbare än världsrekordet. Men den brittiska banan är inte godkänd för officiella rekord.

Hon höjde händerna i en segergest när hon bröt målbandet och rekordtiden var ett faktum. Därmed är det kenyanskor på de åtta första platserna genom tiderna på distansen, som sedan ett par år har officiell status kring rekord ratificerade av det internationella friidrottsförbundet, IAAF.

Kosgei vann London Marathon i april.

På herrsidan tog britten Sir Mo Farah, 36, sin sjätte seger i loppet och vann på 59.07, hans bästa tid i loppet genom åren.

– Det kändes skönt att testa mig själv och jag är glad åt segern, säger Farah som valt bort VM i Doha om ett par veckor för att springa Chicago Marathon den 13 oktober, enligt BBC.

Nästa år väntar OS-maran i Tokyo för den adlade långdistansaren som tagit fyra OS-guld på 5000 och 10000 meter.