Hellen Obiri var strålande glad efter vinsten i sitt första terräng-VM. Foto: TT.

Kenyanska skrev historia vid terräng-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hellen Obiri vann terräng-VM i danska Århus och skrev ett stycke friidrottshistoria. Hon blev första kvinna att vinna globala titlar ute på bana, inne och i terräng-VM.

Det anmärkningsvärda var att loppet troligen var Obiris första och sista i ett terräng-VM. Hon vann alltså i debuten. Obiri är troligen mest känd för en svensk publik för sina dueller med Abeba Aregawi på 1500 meter.

– Det är så speciellt. Det var min debut i terräng-VM och min enda chans att göra det. Nu behöver jag inte springa någon mer terränglöpning, säger Obiri till IAAF.

Det blev en tuff uppgörelse på 10,2 km med etiopiskan Dera Didi innan Obiri fick en liten lucka uppför Moesgårds museitak strax före mål och kunde hålla undan.

Trean Lesenbet Gidey var också länge med i guldkampen. Obiri vann på 36.14 och hade en lucka på två sekunder till tvåan Didi.

Danska löpare i fokus

De 14 första löparna kom från Afrika innan hemmalöparen, danskan Anna Emilie Möller, sprang in som 15:e.

Den sjufaldiga världsmästaren i orientering, Maja Möller Alm, tävlade på hemmaplan i dubbel bemärkelse, då hon representerar Århusklubben OK Pan. Hon blev 53:a efter att ha haft det ganska tufft.

Fakta Hellen Obiri, 29:

2019 Århus, VM-guld terränglöpning

2017 London, VM-guld 5000 meter

2012 Istanbul, VM-guld 3000 meter inomhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.