• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Kim Ambs superkast – klarade VM-gränsen

Publicerad

Kim Amb slog till med ett riktigt superkast i spjut under söndagens tävlande i Finnkampen. 85.89 innebär nytt personbästa och klarad VM-kvalgräns.
– Det är nästan så att tårarna kommer, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist efter kastet.

Kim Amb har visat fin form i år efter comebacken från skada, men inte nått VM-kvalgränsen på 83 meter. 

Men i spjuttävlingen i Finnkampen slog det ned en blixt från den klara himlen ovanför Stockholms stadion. I sitt första kast för dagen kastade Kim Amb 85.89, nytt personbästa och klarad VM-gräns med nästan tre meter.

– Det var en riktig plugg som gick ur idag, det var oerhört skönt. Jag har känt att det har varit på gång länge och idag kom allting samman, säger Amb i intervju med SVT.

Personbästa även för Samuelsson

– Äntligen, äntligen, äntligen för Kim Amb som har varit så skadedrabbad och nu får han utdelning. Det är nästan så att tårarna kommer, sade SVT:s expert Kajsa Bergqvist efter kastet.

Amb var dock inte ensam svensk att slå personbästa i spjuttävlingen. Jakob Samuelsson kastade 75.03 vilket innebär nytt personligt rekord för svensken.

Kim Ambs tidigare längstakast var 84.61 från 2013 i Zagreb.

Kastet är det näst längsta svenska kastet någonsin. Bara Patrik Bodén, 89,10 har kastat längre,

Kim Amb: ”Det var en riktig plugg som gick ur idag” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer