• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kajsa i samtal med Kinsey. Foto: Marie Lehmann. Foto: Marie Lehmann

Kinsey avsäger sig stipendium

Uppdaterad
Publicerad

I kväll gör höjdhopparen Erika Kinsey, 27, sin första Diamond League-tävling.

Samtidigt avsäger hon sig sitt stipendium på universitetet i Missouri, USA.

”Jag tog beslutet för en vecka sedan. Det går inte att tacka nej till en sådan här chans”, säger hon till SVT Sport.

Sedan i början av förra året läser och tränar Erika Kinsey på University of Missouri. Men hennes stipendium gäller på amatörnivå och tillåter henne inte att tjäna pengar på sin idrott. I Diamond League får deltagarna både resa och hotell betalda, samt har chansen att vinna prispengar.

Därför har Kinsey valt att avsäga sig sitt stipendium. Hon har fortfarande inte bestämt om hon tänker sluta på skolan helt. Hon har fortfarande chansen att fortsätta om hon själv betalar.

Diamond League

– Det är en risk jag tar. Man vet ju inte vad som händer i fortsättningen av säsongen. Men man måste våga för att vinna, säger Kinsey.

I kväll gör hon sin första Diamond League-gala i Lausanne, Schweiz. En tävling som sänds i SVT.

”Blev faktiskt nervös”

– Jag blev faktiskt nervös när jag klev ur bilen. Jag brukar inte kolla startlistorna i förväg men gjorde det för en stund sedan och tänkte ”ska jag tävla mot dem?”, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Jag ska bara försöka njuta och inte tänka på resultat. Varken höjd- eller placeringsmässigt. Det blir mycket se och lära och ta med mig inför VM.

På lag-EM i Ryssland i slutet av juni hoppade Kinsey 1.97 vilket gjorde henne till delad världstrea med polskan Kamila Licwinko.

Kajsa: ”Vi har fått en stjärna”

Sedan stjärnan Blanka Vlasic dragit sig ur tävlingen i Lausanne har svenskan näst bäst årsbästa.

– Och näst sämst personbästa, skrattar Kinsey.

SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist, som faktiskt har tävlat mot Erika, är lyrisk över hennes framgångar:

– Det är så jäkla kul att vi har fått en stjärna i höjd. Det har vi verkligen saknat, efter det här vakuumet som varit. Jag tävlade tillsammans med Erika när hon var junior, då man trodde hon skulle bli den nästa stora stjärnan. Så hoppade hon av, men nu tillbaka och hoppar 1,97. Det är som en saga, säger hon till SVT Sport.

Lavellenie jagar VM-guld

SVT Sport fick ett snack med Renaud Lavillenie, som satte nytt världsrekord inomhus förra året med 6,16. I morgon ska han också köra Diamond League, och hoppas kunna hålla i formen från i maj, när han hoppade det högsta hoppet utomhus på 14 år – 6,05.

– Jag är spänd på att tävla för guldmedaljen i Peking, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet