Alla medtävlarna gladdes åt Kipyegons världsrekord i Florens. Foto: Bildbyrån

Kipyegon efter att ha varit först under drömgränsen 3.50: ”Jag kan springa snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Faith Kipyegon överraskade sig själv – och hararna – när hon blev första kvinna att springa 1 500 meter under 3.50 med att sätta världsrekord: 3.49,11 i Florens.

 – Jag tränar för att springa ännu snabbare än 3.49, säger kenyanskan.

Hararna hade fått en beställning att springa i 3.54-fart. Men Kipyegon sprang betydligt snabbare.

– Jag hade inte förväntat mig det här, med ett världsrekord, men jag tackar Gud, säger 29-åringen till SVT Sport.

Visste du om tiden vid målgången?

– Nej, min tränare sa att jag skulle fokusera på att gå med hararna och det gjorde jag och när de försvann fortsatte jag i mitt eget tempo. Fansen lyfte mig verkligen på det sista varvet och jag kunde få ut allt jag hade, säger en bubblande Kipyegon som fick en kram under sitt ärevarv av det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe, som satte världsrekord på 800 meter med 1.41,73 på samma arena den 10 juni 1981, trea genom tiderna med den tiden.

Vid 40-årsjubileet för två år sedan fick Coe nycklarna till staden i en ceremoni.

Kipyegon tror att mer finns att hämta nu när drömgränsen sprängts och världsrekordet är hennes.

”Tränar för att springa snabbare än 3.49”

– Det finns mer att hämta och jag tränar för att springa ännu snabbare än 3.49 och vill göra fler vackra lopp under resten av säsongen, säger Kipyegon till World Athletics.

Efter rekordloppet samlades 1 500 m-löparna i en klunga och hyllade Kipyegon, något man annars mest ser bland mångkamparna efter avslutad tävling.

– Vi 1 500 m-löpare har verkligen kommit ihop som grupp. Det är verkligen speciellt och äkta idrottsglädje. Vi älskar varandra och stöttar varandra. Jag är tacksam över att kunna fira med dem och vi gjorde det här tillsammans, säger Kipyegon.

Nästa vecka i Paris ska Kipyegon springa 5 000 meter, där hon har ett blygsamt personrekord på 14.31,95 – 25 sekunder från Letesenbet Gideys världsrekord på 14.06,62.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Faith Kipyegon slår världsrekord på 1500 meter. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.