Slutkastat för Daniel Ståhl? Foto: Bildbyrån

Klart: Bauhausgalan tappar Diamond League-status

Publicerad

Bauhausgalan tappar sin Diamond League-status till nästa säsong.
– Vi fick beskedet tidigare i veckan och nu får vi arbeta utifrån de förutsättningarna, säger tävlingsdirektören Jan Kowalski till SVT Sport.

Det har spekulerats länge i att den svenska friidrottstävlingen Bauhausgalan kommer att tappa sin Diamond League-status till nästa säsong när det internationella friidrottsförbundet ska göra om formatet.

I dag kom också beskedet att så blir fallet. Galan kommer dock fortsatt att finnas kvar och avgöras på Stockholms Stadion, och enligt tävlingsdirektören Jan Kowalski ska det inte påverka galan negativt. Daniel Ståhl och Armand Duplantis är till exempel redan klara för nästa års gala.

– De kommer ju att dra med sig andra stjärnor i sina grenar, säger Kowalski.

Han tror också att stjärnor i andra grenar kommer att komma till Stockholm trots den tappade statusen.

– Det är ju ganska säkert att det kommer att ge bra rankningspoäng att tävla på den här tävlingen i alla fall, säger han.

Har spekulerats ett tag

Rykten om Bauhausgalans Diamond League-status började florera redan för några veckor sedan. Då var tävlingsdirektören Jan Kowalski kritisk till beslutsprocessen.

– Det är väldigt olyckligt om det är så att det är ett beslut som har tagits och att det har gjorts upp i korridorerna. Då har den internationella friidrotten ett stort trovärdighetsproblem, sade Kowalski till SVT Sport då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer