Stockholm Marathon. Foto: Bildbyrån

Inget maraton – och inga pengar tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bestämt. Det blir inget Stockholm Marathon i år.

Men arrangören kommer inte att betala tillbaka några anmälningsavgifter.

– Det kompensationspaket vi tagit fram är så mycket vi kan göra utan att gå under, säger Daniel Almgren, verksamhetschef för Marathongruppen.

Maratonloppet i Stockholm hade sedan tidigare flyttats från den 30 maj till den 5 september på grund av coronapandemin. Men nu ställs storloppet, som brukar locka över 10 000 deltagare, in tillsammans med bland annat Tjejmilen och Stockholm Halvmarathon.

– Vi har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och med polisen för att se om det finns vägar runt förbudet mot folksamlingar. Alla svar vi får är blankt nej, det finns inga sådana möjligheter och det kommer inte finnas det framöver. Man kommer inte omvärdera det här förbudet förrän efter sommaren och då är det för sent för oss, säger Daniel Almgren.

Stockholm Marathon

”Inte ens nära”

Arrangören skriver att de som är anmälda till ett lopp kommer att erbjudas kompensationspaket med bland annat virtuella lopp under 2020, samt rabatter på de flesta av Marathongruppens evenemang under 2021 och 2022.

Däremot kommer man inte erbjuda någon återbetalning av inbetalda anmälningsavgifter.

– Vi har i våra allmänna villkor att vi inte är skyldiga att erbjuda återbetalning. Om vi hade haft möjlighet så hade vi gjort det. Men det är inte ens nära, säger Daniel Almgren.

Han menar att om Marathongruppen skulle betala tillbaka anmälningsavgifterna skulle det innebära konkurs.

– Det kompensationspaket vi tagit fram är så mycket vi kan göra utan att gå under. Återbetalningsfrågan är helt avgörande. Om det skulle vara så att någon driver den här frågan i rätten och vi förlorar – då är det kört. Det är en mardrömssituation att befinna sig där vi är just nu.

Skrivit mejl till regeringen

Marathongruppen driver nu frågan mot regeringen.

– Jag skrev precis ett mejl till Amanda Lind (idrottsminister) och Ibrahim Baylan (näringsminister) och förklarade att det här händer fortfarande. Den här frågan är inte löst. I mitt huvud behöver regeringen antingen se till att vi har möjlighet att erbjuda återbetalningar eller så måste man tillfälligt ändra lagstiftningen kring evenemang organiserade av ideella föreningar, säger Daniel Almgren.

– Om det här förbudet håller i sig in i 2021 kommer alla arrangörer att gå under och folkhälsoeffekten av det behöver Folkhälsomyndigheten ha med sig. Bara vår verksamhet ger upphov till miljontals träningstimmar varje år. Vi är en motor för breddidrott och föreningsidrott i Sverige.

Göteborgsvarvet som sedan tidigare också är inställt har fått flera anmälningar mot sig hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Göteborgs-Posten har ställt frågan till ARN vad som gäller när arrangören angett i sina anmälningsvillkor att de förbehåller sig rätten att ställa in vid vissa omständigheter.

– Det finns jättemånga avtalsvillkor som man kommit överens om, men som är oskäliga. Då spelar det ingen roll om konsumenten tackat ja – strider det mot lagen så är de inte giltiga, säger Marcus Isgren, chef på ARN, till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet