Fedrick Dacres och Daniel Ståhl är rivaler och goda vänner ute på tävlingarna. Här i Sollentuna i tisdags. Foto: TT.

Knallen: Ståhls rival fick stryk hemma på Jamaica

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan i diskus Fedrick Dacres var tillbaka på Jamaica över midsommarhelgen och fick förvånande nog nöja sig med silvret i de nationella mästerskapen.

Träningskompisen Traves Smikle vann på nationalstadion i Kingston på utmärkta 66,33 och förpassade Dacres till andraplatsen med 63,49. Dacres kom direkt från tävlingen i Sollentuna i tisdags.

Dacres kastade världsårsbästat 70,78 förra helgen i Diamond League-tävlingen i Rabat, Marocko, efter att ha fått igenom en protest (han fick röd flagg för övertramp). Dacres gladde sig dock åt att ha klarat en VM-plats i och med andraplatsen. Jamaica har lika tuffa kval som i USA och  även om man klarat VM-kvalgränsen måste man ändå vara bland de tre bästa i de nationella mästerskapen för att få åka.

Friidrotts-VM

Dacres vill bli jämnare

– Jag klarade av att ta en plats i truppen så nu handlar det om att förbereda sig för mästerskapet. Jag ska försöka vara på en nivå där jag alltid kan nå pallen, säger Dacres, som är en aning ojämn i sina framträdanden, till Reuters.

Smkle är världsfemma med sina 67,57 från i januari.

– Jag är inte speciellt nöjd med prestationen men att ta hem titeln är skönt. Senaste gången jag vann var 2012 och att kunna vinna igen 2019 ger en bra känsla. Det är dock bara ett steg på vägen mot det som verkligen gäller någonting, vilket är världsmästerskapet, säger 27-årige Smikle, som aldrig varit i närheten av en global medalj.

Han bästa internationella mästerskapsframträdande är en åttondeplats från VM i London 2017.

Tajay Gayle vann längdhoppet på 8,24 och nämns som en medaljkandidat till VM i Doha 27 september till 6 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet