Karsten Warholm slog Europarekord: ”Helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Karsten Warholms Europarekord på 400 m häck inför hemmapubliken var höjdpunkten på Diamond League-galan i Oslo. Här följer galan i korthet.

400 M HÄCK Karsten Warholm vann på 47,33, vilket var personligt, norskt och europeiskt rekord. Han sänkte sin tidigare bästa tid med 0,31. Han trodde knappt att det var sant när han såg tiden. Fram till 250 meter hotades han av Kyron McMaster som trampade luft på upploppet.
– Jag trodde inte på Europarekord, jag är så nöjd. Det är kanske lätt att prata om det men svårare att göra. Det här är helt sjukt, en fantastisk känsla, säger Warholm till SVT Sport.

100 M Christian Coleman vann på nya världsårsbästat 9,85. Han vann klart före kinesen Xie Zhenye som var strax över tio sekunder med 10,01.
– Det var inte ideala förhållanden men publiken gjorde inramningen häftig, säger Coleman till Reuters.

400 M HÄCK Juniorvärldsrekordhållaren Sydney McLaughlin besegrade OS-mästaren Dalilah Muhammad, som stumnade efter en expressöppning. 19-åringen tog sig förbi de sista meterna och vann sitt första lopp som proffs på 54,16.
– Det var inte ett rent race men jag lyckades komma tillbaka, säger McLaughlin.

800 M Andreas Kramer fick ett bra lopp och sprang i mål på 1.46,77. Han stumnade en del på slutet och slutade fyra. Puertoricanen Ryan Sanchez vann på 1.46,34.
– Det var ett mittimellanlopp, ett lopp jag får gå vidare ifrån, säger Kramer till SVT Sport.
– Jag hade velat springa snabbare.

800 M Hanna Hermansson spurtade förbi Lovisa Lindh på upploppet och slutade fyra på 2.02,90. Lindh var offensiv och ledde på bortre långsidan men stumnade och slutade femma på 2.03,08. Halimah Nakaayi vann på 2.01,93.  
– Skit också, jag kände mig i bra form men det blev väldigt stökigt och bökigt, säger en frustrerad Lindh som dock inte är orolig.
– Jag tror inte att jag sprang en meter på innerbanan, det var stökigt men en bra erfarenhet, säger Hermansson.

3000 M Henrik Ingebrigsen blev fyra på 7.36,85 och slog det 18 år gamla norska rekordet med nästan fyra sekunder. Publiken stod upp och skrek när Ingebrigsen var på upploppet och hade rekordet i sikte. Etiopiern Selemon Barega vann på 7.32,17.

KULA Fanny Roos blev trea på 18,75. Kinesiskan Lijiao Gong vann på 19,51.
– Jag är nöjd att jag gjordet så bra i första stöten och sedan kunde jag bara tävla. Det blir bättre och bättre och jag höjer min lägstanivå. Det är den näst bästa stöten jag gjort, säger Roos, vars svenska rekord lyder på 18,88.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer