Längdhopparen Thobias Montler under Diamond League-galan i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Kritiserade formatet införs i Diamond League – och utökas till fler grenar

Uppdaterad
Publicerad

Ett format med en final testades i längdhoppet på Diamond League-galan i Stockholm. Då fick det kritik, men nu införs det på alla Diamond League-tävlingar 2021 och i fler grenar.

– Jag tycker inte att det tävlingsformatet borde vara där, säger Thobias Montler till SVT Sport.

På Diamond League-galan i Stockholm i augusti hoppade svensken Thobias Montler längst, men han vann ändå inte.

Det var på grund av att man då testade ett format där de tre bästa från de fem första hoppen gick till en final där deras inbördes ordning i resultatlistan enbart avgjordes i det sista hoppet.

Trots att han inte vann, såg många Montler som vinnare.

– Det var många som skickade grattis till mig och sade att jag var vinnaren i deras ögon. Men i slutändan är det inte jag som får prispengarna och är vinnaren i tävlingen. Det blir väldigt fel, säger han.

Även andra idrottare riktade kritik mot det nya formatet, men idag meddelade Diamond League att det ska implementeras på alla tävlingar kommande säsong.

Man breddar det också. Utöver längdhopp så ska det även användas i tresteg, kula, spjut och diskus.

– Det kan vara en rolig grej att testa någon gång, men det var absolut inget system som jag tyckte om och jag tycker absolut inte att man ska ha det på de större tävlingarna, säger Montler och förklarar varför:

– Man kan inte bara beställa sina hopp. Jag tycker det blir fel att allt ska avgöras på det sista hoppet, om man ens har tagit sig dit. Det blir inte bara att hoppa längst längre. Det blir lite hur man vågar gambla också.

Längdhopparen tror inte att det sista ordet är sagt.

– Det är många idrottare, också bland de större, som har gått emot det här. Jag vet att till exempel Christian Taylor och Daniel Ståhl absolut inte tycker om det. Då vet man inte om det blir någon typ av protester från idrottarna.

”Det här nya formatet, som kallas final 3, betyder att tre idrottare med de längsta hoppen eller kasten i kvalrundorna möts i en final där de tidigare resultaten stryks. De tävlar om första-, andra- och tredjeplatsen med dramatik, slump och spänning för publiken på stadion och framför tv:n.”, skriver Diamond League i ett pressmeddelande.

KLIPP: SVT Sport förklarar: Så fungerar det kritiserade formatet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.