Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kurtis Marschall berätta om sin syn på Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån/SVT

Kurtis Marschall om Armand Duplantis: ”Jag hade älskat om Mondo var ett rövhål”

Uppdaterad
Publicerad

Stavhoppseliten är ett sammansvetsat gäng.

Men vore det inte enklare om de inte tyckte om varandra?

– Jag hade älskat om Mondo var ett rövhål, säger VM-trean Kurtis Marschall.

Marschall är på plats i Uppsala för Mondo Classics tillsammans med större delen av stavhoppseliten. Han berättar att han har hunnit få en rundtur i Stockholm tillsammans med Armand Duplantis som utöver att han är en konkurrent också är en bra vän.

– Vi är alla bra kompisar och vi hänger med varandra utanför tävlingarna. Alla är lite lika, man måste vara lite galen för att hålla på med stavhopp, säger Marschall.

Under stavhoppstävlingarna syns de tävlande ofta stötta varandra – trots att de konkurrerar. Att det är på det sättet menar Marschall är bättre än om de skulle gå runt och hata varandra.

Även fast han med glimten i ögat säger att han hade älskat om Mondo vore ett ”rövhål”.

– Det är bättre för alla att vi är så bra kompisar. Om man hatar varandra är man på helspänn och man kan tappa bort sig själv. Nu går vi ut och har kul och man gör det för sig själv och inte för pressen att försöka slå andra. Man försöker bara vara så bra man bara kan och hoppa så högt som möjligt, säger Marschall.

Det händer att Duplantis förlorar en tävling, men det är väldigt sällan. Det är inte heller något som är frustrerande för konkurrenterna.

– Absolut inte. Sättet han pushar sporten på sätter den i ett positivt ljus. Att han samtidigt är en så talangfull idrottare och en så bra kille gör att han pushar sporten åt rätt håll för alla, säger OS-tvåan Chris Nilsen.

SVT sänder tävlingen på tisdag med start 19.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.