Brett Clothier och Mary Keitany uttalar sig båda om missförhållanden inom friidrottsvärlden i Ekot och Radiosportens granskning. Foto: Bildbyrån

Kvinnliga elitlöpare utnyttjas: ”Det är hjärtskärande”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga löpare i världstoppen utnyttjas under slavliknande förhållanden, visar en granskning från Ekot och Radiosporten.

En löpare misstänks ha mördats av sin tränare och make.

– Det är hjärtskärande, säger Brett Clothier som är chef på Athletics Integrity Unit.

Dokumentären tar bland annat upp fallet med den kenyanska världsstjärnan Agnes Tirop, med två individuella VM-medaljer, som misstänks ha mördat av sin man, tillika tränare. I serien får man även en helt annan bild av det som har kallats ”Home of Champions”, ett område i staden Iten där den kenyanska eliten håller till för att träna.

Kvinnliga löpare drivs på för att dopa sig, utnyttjas sexuellt och ekonomiskt.

– För det första är det hjärtskärande. Det är chockerande vad de kvinnor du berättar om måste utstå. Vi behöver verkligen, som bransch, konfrontera de här beteendena på ett proaktivt sätt för att förändra sporten och göra den till en trygg miljö, säger Brett Clothier, chef på Atlhetics Integrity Unit, till Sveriges Radio.

Maratonstjärnan Mary Keitany berättar att hon var 16 år när män i maktställning antydde att hon behövde ställa upp på sex för att nå eliten.

– De sa till mig: Mary, du vet väl att om du vill utomlands så måste du göra vissa saker, säger hon i granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.