Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Lahti klarade inte av värmen i Eugene. Foto: TT

Lahti knäcktes av värmen

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Lahti sprang i det första heatet på 5000 meter och hade ingen lyckad dag i den tryckande värmen.

Svenskan var långt efter och sprang i mål som tia på 15.26,05 och blev utslagen.

– Jag valde 5000 meter för att jag trodde att 10 kilometer skulle bli för varmt men det blev precis tvärtom, säger Lahti till SVT Sport.

Lahti var en bra bit från sitt personbästa 15.04,87.

– Det var väldigt tufft, säger hon till SVT Sport.

Friidrotts-VM

– Det kändes hyfsat bra första 3,5 kilometerna men sedan tog värmen ut sin rätt. Det blev tuffa sista 1,5 kilometer. Jag hade velat springa lite snabbare än så här, säger Lahti till SVT Sport efter att ha varit tia i heatet, där förutsättningarna var att de de fem bästa i varje heat plus totalt fem tider gick vidare från två heat.

En bit efter Lahti sprang heatets mest uppmärksammade deltagare, Caster Semenya, i mål på 15.46,12. På grund av för höga medfödda testosteronvärden är hon förbjuden att tävla på sträckor mellan 400 och 1500 meter i mästerskap. 

Gudaf Tsegay, som blev tvåa på 1500 meter, styrde loppet och vann på 14.52,64 strax före sin etiopiska landsmaninna Dawit Seyaum. 

I det andra heatet vann mästaren på 10000 meter, Letesenbet Gidey heatet på 14.52,27 efter att ha haft stor kontroll. Sifan Hassan blev fyra.

– Det kände tufft, kanske beroende på vädret. Det känns bättre än på 10000 meter, säger Sifan Hassan, som blev fyra på den distansen. Hon ser inte ut som en medaljkandidat men har meriter som få.

Värmen tog ut sin rätt på flera håll. Finskan Camilla Richardsson fick bryta loppet efter 3400 meter och tyskan Sara Benfares kollapsade totalt efter målgång i sitt heat. Hon fördes till synes medvetslös ut från arenan i rulllstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet