Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Andra SM-guldet till Åskag:”Så stolt över mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett fint sistahopp säkrade Maja Åskag sitt andra SM-guld under tävlingarna i Söderhamn. Det efter en jämn kamp med Tilde Johansson som jagar en VM-plats.

– Man fick slita mycket idag men jag är så stolt över mig själv att jag löste det i sista hoppet, säger Maja Åskag till SVT Sport.

Tilde Johansson gick upp i ledning på efter ett hopp på 6.53 meter. Det såg länge ut att bli segerhoppet, men i sjätte omgången slog Maja Åskag till med ett fint hopp som mätte 6.58 och tog över ledningen.

När Tilde Johansson sedan stod för ett övertramp i sitt sista hopp stod segern klar för Maja Åskag, som därmed tar sitt andra guld under SM efter segern i tresteg.

– Det var tufft idag, jag var lite trött från tresteget i går också var det rakt på finalen. Inte de bästa förhållandena, det var mycket motvind. Man fick slita mycket idag men jag är så stolt över mig själv att jag löste det i sista hoppet, säger hon.

”Ligger precis på gränsen”

Tilde Johansson är en av dem som jagar en VM-plats. Förbundskapten Kaja Bergqvist har gett henne klartecken, men för att hon ska få delta krävs att hon samlar på sig rankingpoäng.

– Hon ligger precis på gränsen och otur att det är motvind där borta för hon behöver viktiga poäng från den här tävlingen. Men hon gör 6,53 hittills och om hon dessutom vinner, det får vi väl se nu inför sista omgången för hon har ju Maja (Åskag red.anm) som nosar där bakom. Det är väldigt viktigt för VM, sa förbundskapten Kajsa Bergqvist innan sista omgången.

Tilde Johansson själv var något besviken över silvret men glad över att ha vittring på en VM-plats.

– Det är verkligen jättekul att man får chansen att komma till VM. Det har jag inte haft på det sättet innan, säger Johansson. 

Kaiza Karlén slutade på tredje plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.