Linn Söderholms andraplats på 3000 meter var den bästa svenska placeringen vid lag-EM i Rumänien. Foto: Bildbyrån

Linn Söderholm bästa svensk vid lag-EM

Uppdaterad
Publicerad

Två OS-klara svenska friidrottare deltog i lag-EM:s andradivision i Cluj, Rumänien. Thobias Montler blev trea i längdhopp på 7,94 och Angelica Bengtsson fyra i stav på 4,45. Det var dock doldisen Linn Söderholm som hade den bästa svenska placeringen.

Linn Söderholm sprang in som tvåa på 3000 meter. Hon krossade sitt personrekord och fick tiden 9.06,04. Hon hade sällskap med segrande belarusiskan Darya Barysevich med 120 meter kvar. Barysevich vann på 9.01,80 efter att ha haft bra med krafter kvar på upploppet.

Det var ganska blygsamma resultat på de regntunga banorna i Cluj. Allra bäst globalt sett var den grekiske längdhopparen Miltiadis Tentoglu som vann på 8,38.

”Ett världsresultat”

– Det är ett världsresultat. Han är inte den snabbaste längdhopparen men får med sig kraften ut från plankan, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Greken är själv världsetta med ett hopp på 8,60 hemma i Aten i slutet av maj. Tentoglou skakade på huvudet när han lämnade gropen.

Montlers bästa hopp var hans tredje där han såg ut att hoppa runt 8,15 men ett övertramp på runt två centimeter gjorde att han inte fick med sig något resultat. Även det fjärde hoppet var ett långt övertrampshopp, ungefär som det tredje. Kapaciteten finns där, helt klart. Det var ett annorlunda format och topphopparna fick bara göra fyra hopp.

Tungt för Angelica Bengtsson

– Även om vi vill ha med oss åtta meter får vi komma ihåg att Thobias toppar mot OS och mycket väl är en som kan ta sig till final där, säger Jeng.

Angelica Bengtsson hade en tung dag i stavhoppet och slutade fyra på 4,45 som hon tog i tredje försöket. Sedan rev hon ut sig på 4,55 i det enda hopp hon fick göra. Schweiziskan Angelica Moser vann på 4,65.

På grund av pandemin saknade de flesta länder några av de allra bästa. Sverige saknade bland annat Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Fanny Roos. Efter första dagen leder Nederländerna på 175 poäng efter 21 av 40 grenar. Sverige är sjua av de tolv lagen på 139,5 poäng.

– Sammanlagt är vi säkert 25-30 poäng plus mot årsbästaberäkningen. Vi har väldigt kul och våra aktiva visar en helt magisk inställning, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till Friidrott.se.

Tävlingen fortsätter i morgon. Sänds i SVT Play från 15.00.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.