Foto: BIldbyrån

Tornéus succé – EM-guld och svenskt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Första längdhoppsguldet på 19 år.

Efter brons och silver kan nu Michel Tornéus titulera sig bäst i Europa.

Silver vid inomhus-EM på hemmaplan för två år sedan. Nu får Michel Tornéus ställa sig på den efterlängtade pallplatsen och få medaljvalören han saknat.

Till längdhoppsfinalen kom den svenske friidrottsstjärnan som kvalvinnare. Första försöket, 7,97, räckte.

Friidrott säsong 2015

Och i finalen behövde han också bara ett giltigt försök för att fixa det första svenska EM-guldet i längdhopp på herrsidan sedan 1996. Tornéus inledde med övertramp – sedan exploderade han från plankan i 02 Arena i tjeckiska Prag.

8,30 mätte hoppet. En förbättring av sitt eget svenska rekord med en centimeter. Och svensken vann EM-finalen stort – 20 centimeter längre än silvermedaljören Radek Juska.

”Sjukt glad”

– Jag är sjukt glad. Det känns som jag smällt det lite nu, jag stod där ute med tårar, säger Tornéus till SVT Sport.

– Det här är mitt 14:e mästerskap och jag har inte fått stå högst upp på pallen. Att då få gå in och göra det här med ett 8,30-hopp och kunna bevaka ledningen och känna på stämningen var fantastiskt.

Hur mycket hade du sett fram emot det här?

– Jag hade hoppats ta det på hemmaplan i Göteborg för två år sedan, men dom hade en annan plan för mig. Jag har jobbat extremt hårt för det här. Jag får njuta av det här några dagar men sen måste jag in i bubblan och fokusera på VM. Det är det som är viktigt för mig, säger Tornéus och konstaterar:

– Det är rätt skönt att säga att man är europamästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet