Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett fall av covid-19 har rapporterats i den svenska VM-truppen. Foto: Bildbyrån

Person i svenska truppen på friidrotts-VM smittad med covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Smitta har tagit sig in i den svenska truppen på friidrotts-VM i Eugene.

En person i teamet runt de aktiva har smittats av covid-19 och är nu isolerad, meddelar svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

– Han har hållit ett rejält avstånd till alla, säger hon till SVT Sport.

Det är presschefen Mathias Karlsson som, efter att ha känt sig hängig under tisdagen, på onsdagen testat positivt för covid-19.

– Han har varit hängig i två dagar och testade först negativt i förrgår men igår innan tävlingarna testade han positivt, säger Kajsa Bergqvist till SVT Sport.

Friidrotts-VM

– Han har hållit ett rejält avstånd till alla från att han kände det första, att han eventuellt hade en liten förkylning, till att det visade sig att det var covid. Så vi hoppas att det inte har spridits vidare till någon i truppen, fortsätter hon.

Det är i nuläget oklart hur han smittats, men en misstanke är att det kommer från andra ledare eller ackrediterade.

– Det är svårt, det går ju smitta här. Han tror att det kommer från den mixade zonen, där många journalister stod tätt samlat och från början bar inte så många ansiktsskydd, men det är bara en teori, säger Bergqvist.

Stab och aktiva bor åtskilda i olika hus, bekräftar förbundskaptenen.

– Men det är klart att det blir en liten oro.

– Alla som är här har en säsong som fortsätter efter VM så det är väldigt viktigt att vi håller det utanför så att inga aktiva blir smittade.

Förra veckan testade Carolina Wikströms tränare Christian Mundt postivit för covid-19, men enligt Bergqvist har Karlsson och Mundt inte träffats och smittan tros därför inte komma därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet