Lidingöloppet har tappat hälften av deltgarna under pandemin. Foto: TT

Lidingöloppet åter i krympt kostym

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot motionsloppen.

Nu kämpar arrangörerna för att få tillbaka deltagarna.

– Jag tror vi är lite brända. Det handlar om att bygga upp förtroendet för branschen, säger Fredrik Montgomery på Lidingöloppet – som tappat hälften av deltagarna.

Årets Lidingöloppsvecka genomförs över två helger med start på fredag – med vitt skilda förutsättningar.

De inledande loppen, bland annat den klassiska tremilen på lördag, avgörs med publik- och deltagarbegränsningar. Efter 29 september hålls tävlingarna utan coronarestriktioner.

– Vi ser det som positivt att få köra utan begränsningar under andra helgen och välkomna publik vid start och mål. Det är ett plus för vi har ett barnlopp (3 oktober) och de har föräldrar med sig. Det hade blivit tuffare att nå i mål med restriktioner, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef för Lidingöloppet.

”Vi är tillbaka”

Runt 15 000 löpare är anmälda till något lopp under Lidingöveckan. Det är en halvering mot före pandemin.

– Jag tror att vi till stor del är lite brända av att det inte blev några lopp förra året, att det inte blev några i våras och att det är andra lopp som fått ställa in. Då är det klart att man funderar hur det blir i år och man tvekar mer att anmäla sig, säger han och fortsätter:

– Därför är det otroligt viktigt att vi, Vätternrundan och Stockholm Marathon kan genomföra loppen och visa att vi är tillbaka. Det handlar om att bygga upp förtroendet för branschen på något sätt.

Fredag den 24 september: Invigningsceremoni, Lidingöruset, Lidingörullet, Lidingöfemman.

Lördag den 25 september: Lidingöloppet 30.

Söndag den 26 september: Lidingöloppet 15, Junior & Veteran.

Måndag den 27 september – fredag den 1 oktober: Lidingö Skolstafetter, möjligheter att flytta delar av andra lopp i relation till aktuella covid-regler, nya aktiviteter som nu är under utveckling.

Lördag den 2 oktober: Lidingöloppet MTB 30, Lilla Lidingöloppet MTB.

Söndag den 3 oktober: Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet, Rosa Bandet-loppe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer