Lovisa Lindh. Foto: Bildbyrån

Lindh gick segrande ur jämn avslutning på 800 m

Uppdaterad
Publicerad

Lovisa Lindh rundade av första Finnkampsdagen med en seger på 800 meter.

Svenskan sprang om Sara Kuivisto på upploppet – och 30-åringen kom, efter den rafflande avslutningen, i mål på 2.03,26.

– Det är hemmapublik och då vill man bara vinna.

Lindh var efter de 400 första meterna på en tredjeplats. Men vid upploppet såg det annorlunda ut. Svenskan hittade ny energi, växlade upp och gjorde avslutningen till en rysare.

Sara Kuivisto var i ledning när svenskan tryckte på och tog sig förbi den finländska OS-löparen och kammade hem segern på 2.03,26.

– Det är hemmapublik och då vill man bara vinna. Jag ska erkänna att jag var ganska trött. Jag tävlade sent i gårkväll och det var en sen hemresa.

Bra lopp

Lindh kände att hon ville ha hyfsat fart på loppet och planen var att ligga bakom Sara.

– Det är alltid roligt att vinna.

Kuivisto, som kom i mål strax bakom, gjorde så på 2.03,57. Yolanda Ngarambe och Wilma Nielsen stod bägge för bra lopp på 2.04,88 respektive 2.05,13.

Sverige vann grenen med 14-8.

Stor svensk ledning efter första dagen

Den svenska segern på 800 meter avslutade den första dagen på Finnkampen. Och Sverige har satt sig i ett bekvämt förarsäte, med väloljad växelspak och mjuk ratt intill. På herrsidan har de blågula idrottarna en ledning med 125-101 och på damsidan står det 113-91 i svensk favör.

– Det är så spännande och fantastiskt. Det är så många intryck. Fyra gånger 100, kvinnor, så roligt att följa dem och så nära rekord, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.