Foto: TT Nyhetsbyrån.

Ljungqvist: ”Visste om Salazar-gruppen”

Uppdaterad
Publicerad

I går sändes en dokumentär i BBC där stjärntränaren Alberto Salazar pekades ut för att ha dopat flera av sina aktiva löpare.

– Jag har hört talas om misstankar mot Salazar-gruppen. Det här kanske kan bli lika stort som Balco-affären där Marion Jones åkte fast, säger dopningsauktoriteten Arne Ljungqvist, 84, till SVT Sport.

Under sin tid under flera decennier på höga poster inom IAAF, IOK och Wada fick Ljungqvist tips om olagliga dopningsaktiviteter hos olika grupper; dels styrda av landet i fråga eller mer oberoende grupper.

– Man ska ju akta sig för att kommentera innan fakta ligger på bordet. Det är bättre att hålla tyst tills man med säkerhet vet något, säger Ljungqvist och berättar att det finns rykten och misstankar till andra gruper av olika typer av idrotter som cirkulerar ännu i dag.

Det internationella dopningsarbetet inleddes efter skandaler inom cykeln på 1960-talet och är än i dag den värst belastade sporten.

Friidrottstränaren Salazar, som avslöjas av sin förre assistent Steve Magness, hävdar att anklagelserna är helt tagna ur luften och ogrundade.

– Hellre än att presentera fakta så håller de sig till spekulationer och antydningar, säger Salazar som vann New York Marathon tre år i rad i början 1980-talet enligt Reuters.

Salazar aktiv när testosteron var som mest populärt

Ett preparat som nämns är testosteron, både i form av mikrodoser som injiceras och i krämer. Främsta effekten av preparatet är att man orkar träna mycket hårdare och längre.

– När Salazar själv var aktiv på 1980-talet peakade bruket av testosteron, reflekterar Ljungqvist.

En av de aktiva som pekas ut är Galen Rupp som tog OS-silver vid 10 000 m i London 2012. Han ska ha behandlats med testosteron av Salazar redan som tonåring.

– Jag talade omedelbart om för de här journalisterna att de här anklagelserna inte är sanna och även att deras källor erkänner att de inte har några bevis, ändå skriver de och kommer med det här misstänkliggörandet som skadar mitt anseende, skriver Rupp i ett mejl till Reuters.

Mästerlöparen Mo Farah med åtta OS-, VM- och EM-guld på 5 000 och

10 000 m finns med i Salazars grupp. Men han går fri från misstankar.

Balco-affären började nystas upp 2002 och höll på i flera år efter att federala amerikanska myndigheter börjat utreda ett laboratorium i Kalifornien. Flera amerikanska stjärnor åkte fast, de flesta friidrottare.

Det gjorde att folk fick upp ögonen för att USA var en stark faktor inom dopning. Tidigare hade det mest förknippats med Östeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.