Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lovisa Karlsson om jätteloppet: ”När man ser namnen... det känns helt sjukt” Foto: Bildbyrån/SVT

Lovisa Karlsson om superloppet: ”Jättestort och jättecoolt”

Uppdaterad
Publicerad

Mångkamparen Lovisa Karlsson, 24, slog under lördagen till med topptiden 13,08 på 100 meter häck.

Nu är hon fyra genom tiderna i Sverige – bara systrarna Kallur och Ludmila Engquist har sprungit snabbare.

– Häcken kändes helt otroligt, säger hon till SVT Sport.

Det är inte mer än två veckor sedan Högbys Lovisa Karlsson slog till med personligt rekord och nådde drömgränsen 6 000 poäng (6 051) i en sjukamp i Italien.

I helgens tävling på grekiska ön Milos blev det ytterligare en putsning av det personliga rekordet för Karlsson när hon landade på 6 104 poäng.

Höjdpunkten var 100 meter häck där 24-åringen sprang på 13,08 vilket är den fjärde snabbaste svenska tiden på distansen genom tiderna.

– Häcken kändes helt otroligt faktiskt. Jag tänkte att jag skulle springa på 13,17, 13,20, någonting sånt. Men 13,08 trodde jag inte, det var sjukt, säger hon.

Hör Karlsson berätta om häckloppet i spelaren här ovanför.

”Är självklart nöjd”

Det var alltså andra sjukampen på kort tid där Karlsson slutade på över 6 000 poäng och som helhet var hon nöjd, även om hon känner att det finns ännu mer att kräma ur.

– Jag känner att jag har mer i kroppen samtidigt som jag är jättenöjd med ett pers. Höjdhoppet, där tror jag att jag har någon höjd till i mig, kulan var jag väldigt besviken över och spjutet var jag inte heller så nöjd med. Längdhoppet var bra, men jag tror att det finns mer där.

Skulle du säga att du är i ditt livs form?

– Det skulle jag säga. Sedan tror jag att det finns lite till. Men jag är i bättre form än jag någonsin har varit så jag är väldigt nöjd.

Oklart kring OS

I sommar avgörs OS i Paris, men Lovisa Karlsson berättar att hon inte riktigt vet vad som krävs av henne för att lägga händerna på en OS-biljett.

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag måste göra fler mångkamper i så fall, så vi får se. Jag tror att jag har mer i kroppen, så man får ta en tävling i taget och ser vart det leder, avslutar hon.

Karlssons notering på 6 104 poäng från tävlingen i helgen innebär att hon nu också är fyra genom tiderna även i sjukamp i Sverige. Carolina Klüft har det svenska rekordet med sina 7 032 poäng från 2007.

Bäst genom tiderna: 100 meter häck

12.47 Ludmila Engquist (29 juli 1996)

12.49 Susanna Kallur (16 september 2007)

12.85 Jenny Kallur (10 augusti 2005)

13.08 Lovisa Karlsson (11 maj 2024)

Källa: friidrottsstatistik.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.