Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lovisa Lindh om SOK:s ändrade OS-krav. Foto: TT

Lovisa Lindh om SOK:s ändrade krav till topp 12: ”Ändrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Lovisa Lindh ger inte mycket för SOK:s ändrade kravbild från topp 8 till topp 12 för att kvalificera sig för OS.

– Det ändrar i praktiken ingenting alls, säger 800 m-löparen till SVT Sport.

Friidrottsförbundet, tillsammans med simförbundet och taekwondoförbundet, hade lämnat in en motion till SOK:s årsmöte under torsdagen om att släppa kravet på att en aktiv ska vara med och tävla om topp 8 i ett OS och i stället följa de internationella förbundens generösare kvalregler.

En som drabbats av detta Lovisa Lindh som inte fick springa i OS i Tokyo 2021 trots att hon hade klarat den internationella kvalgränsen tre gånger. ”Jag har aldrig känt en så här stor besvikelse förr”, sade Lindh efter viss förvirring då hon felaktigt fick en ackreditering till Tokyo. 

– Det är egentligen ingen förändring. Huvudproblematiken kvarstår fortfarande kring hur man resonerar kring vem som har kapacitet att vara topp 8 eller topp 12. Det är ett litet steg i rätt riktning men friidrottsförbundet röstade emot och jag står bakom det.

”SOK bestämmer med sin subjektiva bedömning”

– Det ändrar i praktiken ingenting alls eftersom SOK bestämmer genom sin subjektiva bedömning. Jag tycker att man ska följa den internationella standarden som nästan alla andra länder i världen följer, säger Lindh som befinner sig i en träningsfas inför säsongen där VM i Budapest i augusti i är huvudmålet.

– Jo, men det har rullat på bra och jag är taggad på att komma igång om ett par veckor, säger Lindh.

Friidrottsförbundets styrelseledamot Freja Avebäck var uppe i talarstolen och citerade baron Pierre de Coubertaions olympiska motto: ”Det viktigaste i livet är ingalunda triumfen utan kampen; det väsentliga är inte att ha segrat utan att ha kämpat väl.”

– Vi kommer att fortsätta kämpa, vi har väldigt hårda regler i just uttagningskritierna i friidrotten i Sverige och vi hoppas kunna skicka fler i framtiden och att fler får möjlighten. För just nu är det många drömmar som krossas när det är de här hårda uttagningarna, säger Avebäck till SVT Sport efter sitt inlägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play