Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yaroslava Mahuchikh kunde fira sitt första VM-guld. Foto: Bildbyrån

Yaroslava Mahuchikh tog sitt första globala mästerskapsguld

Uppdaterad
Publicerad

Yaroslava Mahuchikh vann höjdhoppet och tog sitt första globala mästerskapsguld utomhus. Detta efter ett OS-brons och två VM-silver.

– Jag är så stolt över att ha vunnit för mitt land, säger den ukrainska höjdhoppstjärnan.

Hon vann på 2,01 och begärde sedan upp ribban på 2,07, en centimeter över hennes inomhuspers på 2,06 och två centimeter över utomhusperset på 2,05. Det blev tre försök där hon var uppe vid ribban men aldrig riktigt nära.

Mahuchikh, från Dnipro, har fått lämna det krigshärjade landet för att tävla och förbereda sig inför VM och bland annat varit en del i Tyskland.

Friidrotts-VM

Försvarar sitt land som idrottare

– Jag kan knappt bärga mig innan jag får åka tillbaka till Ukraina och kan visa upp medaljen för min tränare. Den här medaljen är för Ukraina, hela mitt land och alla militärer. Jag får försvara mitt land på de internationella idrottsarenorna, säger 21-åringen enligt Reuters.

Mahuchikh var den sista idrottaren som tävlade i mästerskapet som avslutades under söndagen. Det blev en känslosam avslutning.

Under det sista försöket på 2,07 väntade hon in Femke Bols spännande avslutning för Nederländerna i 4x400 meter för damer.

Sedan firade hon med den ukrainska flaggan som matchade hennes sminkning.

Olyslagers kunde skriva in ett brons

Eleanor Patterson tog silvret på 1,99 samma notering som trean Nicola Olyslagers, som kunde göra en notering om ett brons i sin anteckningsbok som hon flitigt använder under tävlingarna.

Det var Ukrainas första guld i Budapest och ett av de mest populära. Tidigare hade Maryna Bekh-Romanchuk tagit silver i tresteg, där hon ledde till sista omgången innan Yulimar Rojas hoppade förbi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet