Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolina Wikström blev bästa svenska i Stockholm Marathon. Foto: Bildbyrån

Wikström svensk mästare – fyra efter tre etiopiskor

Uppdaterad
Publicerad

Precis som på herrsidan blev det trippelt etiopiskt på damsidan. Tidigt i loppet släppte de svenska damerna där Carolina Wikström sprang i mål som fyra som svensk mästare.

– Det var helt magiskt och jag har aldrig njutit så vid en målgång. Kände mig fräsch och det var SM-guldet som var fokus i dag, säger Upsala IF-löparen Carolina Wikström till TV4.

– Jag låg med de andra tjejerna till sista biten och kunde slappna av innan jag tryckte till sista biten, säger Wikström som nu fokuserar på 10 km och avstår VM-maratonloppet i augusti för att sikta på OS-maran i Paris nästa år.

Waitz banrekord var länge hotat

Wikström var sex minuter efter täten och nådde målet på Stockholms stadion efter 2.36.52. Hanna Lindholm sträckte händerna i luften när hon knappt två minuter senare sprang i mål som tvåa i SM.

Sifan Melaku låg länge under Grete Waitz banrekord på 2.28.24 från 1988 men andra halvan av loppet, där Melaku sprang solo, tog hårt och segertiden skrevs till 2.30.39.

– Det känns bra och jag gillade banan. Allt var väldigt bra tack vare Gud, säger Melaku.

Resultat Stockholm Marathon:

Totalt:

1) Sifan Melaku, Etiopien, 2.30.39

2) Sorome Negash, Etiopien, 2.33.26

3) Yenenesh Dinkesa, Etiopien, 2.35.39

SM:

1) Carolina Wikström, Upsala IF, 2.36.52

2) Hanna Lindholm, Högby IF, 2.38.31

3) Mikaela Arfwedson, Spårvägen, 2.40.48

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.