Foto: Bildbyrån

”Vi har nog inte gjort tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än två veckor har två friidrottare, tävlandes i Sverige, testats positivt för dopning. Friidrottsförbundets ordförande, Johan Storåkers, är självkritisk.

– En sådan här kväll går det bara att vara självkritisk och inse att vi nog inte gjort tillräckligt, säger han till SVT Sport.

Under måndagen avslöjades ännu ett fall där en friidrottare, tävlandes i Sverige, testats positivt för dopning. Det rör sig om en person som tävlar för en svensk klubb men som själv inte är svensk medborgare.

Johan Storåkers känner sig bestört efter dagens dopningsfall.

– En sådan här dag går det endast att konstatera att kampen för en ren friidrott måste fortgå, dag som natt. Vi måste intensifiera den kampen ytterligare. Vi kommer aldrig, aldrig ge oss i vårt arbete för en ren friidrott.

”Omöjligt att följa upp alla aktiva”

I förra veckan kom beskedet att Robel Fsiha testats positivt för dopning. En utövare som spenderar stora delar av året utanför Sveriges gränser, vilket kan försvåra förbundets jobb.

– En del i vår analys är att vi noggrant måste se över, åtminstone våra toppaktivas, vardagliga träningsmiljö, oavsett om det är Sverige eller utlandet. Sen är det en självständig folkrörelse och fristående föreningar, så det är omöjligt för oss att följa upp alla aktiva.

Storåkers självkritisk

Efter ytterligare ett dopningsfall meddelar Storåkers att arbetet kring en ren sport måste fortsättas och göras ännu bättre.

– Vi kommer inom förbundet att analysera det här mycket noggrant. Det gäller vår idrottsorganisation men även vår medicinska kommitté för att se vad vi kan göra ytterligare.

– En sådan här kväll går det bara att vara självkritisk och inse att vi nog inte gjort tillräckligt. Vi behöver arbeta vidare för att främja en ren och fri idrott.

ARKIV: Svenske Europamästaren Robel Fsiha avstängd för dopning (7 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.