Meraf Bahta. Foto: Bildbyrån

Höghöjdsträning ska få Meraf Bahta i VM-form

Uppdaterad
Publicerad

Om tolv dagar är avstängda Meraf Bahta fri att tävla igen. Två dagar senare är hon anmäld till en gala i Zagreb, Kroatien.

Och just nu tränar hon på hög höjd i Sankt Moritz, Schweiz, samma uppladdning hon hade inför EM förra året.

– Hon är anmäld, ja. Men vi har inte bestämt om hon ska delta i Zagreb, meddelar tränaren Ulf Friberg till SVT Sport.

Tiden är knapp för Meraf Bahta, som ständes av för att ha missat att lämna vistelserapport vid tre tillfällen. Avstängningen från Riksidrottsnämnden (RIN) upphör 1 september.

Den 6 september är sista datumet för att klara kvalgränsen till VM och Bahta är sedan en tid tillbaka anmäld till friidrottsgalan i Zagreb 3 september.

Friidrotts-VM

– Men den anmälningen är snarare en intresseanmälan och gjordes tidigt i juli. Vi tar beslut om hon ska tävla efterhand. Grundträningen pågår för närvarande, förklarar Ulf Friberg som tidigare berättat att domen från RIN tog hårt på Bahta:

– Kroppen var i ganska bra form tills domen kom i juni, då blev det nattsvart. Där tappade hon ett par veckor av träning och frågan om hon kan bygga upp sig igen. Men hon har varit i världseliten, så det finns en grund.

Är på höghöjdsläger

Men att man menar mer allvar med träningen visar faktumet att Meraf Bahta för närvarande är på höghöjdsläger i Alperna, i Sankt Moritz.

Förra året, inför EM, tränade hon också i Sankt Moritz, där det finns en friidrottsbana på hög höjd.

Dagen då avstängningen upphör pågår SM i friidrott i Karlstad. I morgon går anmälningstiden ut men hon är ännu inte anmäld till den distans, 5 000 meter, som finns på programmet den avslutande SM-dagen.

– Det stämmer. Hon är inte anmäld till SM, förklarar Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet