Michel Tornéus är klar för VM i London.

Michel Tornéus klarade VM-kvalgränsen – efter jättehopp

Michel Tornéus är med största sannolikhet klar för VM i London. Under en tävling i Sierra Nevada hoppade han 8.30 och klarade kvalgränsen. – Ser verkligen fram emot VM, ska bli kul att åka till London och tävla, säger han till SVT Sport.

Under en tävling i Spanien hoppade Tornéus 8.30 vilket var 15 centimeter över VM-kvalgränsen och som innebär att han med största sannolikhet säkrat en biljett till världmästerskapet i London nästa månad.

– Formen är på G, det var skönt att det äntligen börjar lossna lite. Har haft flera bra hopp denna sommaren men inte fått ihop det, men i dag kändes det bra, säger Michel Tornéus till SVT Sport.

”Såklart det är skönt”

Klar för VM, hur känns det?

– Såklart det är skönt, speciellt som det är, att man har ändrat upplägget. Har varit lite frustrerad när man inte fått tekniken att stämma, fast man är i fysiskt bra slag. Skönt att göra det man behövde i dag.

– Men på ett sätt, det var bara ett steg. Det viktiga är London. Bara skönt att få veta att man får åka dit och bara förbereda sig på det. Det är fortfarande två veckor kvar, hade kunnat kvala vidare, men ju tidigare desto bättre. Speciellt när man känt att man skulle kvalat för längesen, skönt att slippa göra det i sista sekunden.

”Åker dit med höga förhoppningar”

Vad tror du om VM?

– Det är alltid öppet när det är mästerskap. Jag åker dit med höga förhoppningar på mig själv, samtidigt är det ett kval som ska slås igenom. Vi får se, ser verkligen fram emot VM. Ska bli kul att åka till London och tävla.

Med resultatet 8,30 är han dessutom delad världsfemma i år.

– För mig spelar det inte så stor roll, om jag ska vara ärlig. När det är mästerskap nollställs allt, det är då man ska vara bäst. Det är på VM det avgörs, säger Michel Tornéus.

”Verkligen glädjande”

Det var en glad förbundskapten som tog emot beskedet om Tornéus jättehopp.

– Åh, vad roligt, jag har inte hunnit kolla upp det än. Det var verkligen glädjande. Det var det jag hoppades jag skulle få höra, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

De officiella VM-uttagningarna är inte gjorda än – men allt talar för att 31-årige Tornéus redan nu kan packa väskan.

– Han är en bra mästerskapshoppare tycker jag. Då brukar han vara duktig på att fokusera, och har stor rutin. Han vet vad det betyder att komma till stora mästerskap, säger hon.

Resultat Sierra Nevada

Visa

1. Eusebio Cáceres, SPA 8.31 (+1,0 m/s)
2. Michel Tornéus, SWE 8.30 (-0,2)
3. Arttu Pajulahti, FIN 8.10 (+1,0)
4. Kristian Pulli, FIN 8.07 (-0,6)
5. Andreas Otterling, SWE 8.00 (+3,3)

Källa: Finska friidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer