Michel Tornéus lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Längdhopparen Michel Tornéus har en lång karriär bakom sig. Men nu har han bestämt sig för att lägga av efter säsongen.
– Jag har hållit på med det här extremt länge, och jag känner att jag vill utmana mig på andra saker, säger han till SVT Sport.

Tornéus har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, och har sedan 2016 det svenska rekordet på 8.44. Rekordet satte han i Sierra Nevada.

I övrigt kan noteras EM-silver 2016 i Amsterdam, EM-brons i Helsingfors 2012, samt EM-guld (inomhus) i Prag 2015, VM-brons (inomhus) 2014 i Sopot.

Nu väljer han alltså att redan nu gå ut med att det blir hans sista säsong.

– Jag ville ta beslutet nu så att jag kunde fokusera på det sista som är kvar nu, säger han.

Inga planer på VM just nu

Just nu är planen att den sista tävlingen blir SM den 1 september, men till TT säger förbundskapten Karin Torneklint att hon fortfarande hoppas på honom i VM i Doha i slutet av den månaden.

– Om han bara är hel och i form kan han absolut ta sig till VM. Det skulle jag önska att han gjorde en sista gång. Om det blir VM är det en bonus i karriären, då förlänger han den. Skulle det inte bli VM så avslutar han, säger hon.

Själv så ser han inte VM som ett fokus, men medger att det kan bli aktuellt. Men då krävs att han höjer sitt årsbästa med knappt 50 centimeter till 8,17 som är kvalgränsen till VM i Doha.

– Det är inte något jag har som en tanke. Men det är klart att om jag hittar en magisk form här, och känner att jag kan vara med och konkurrera, då skulle jag fundera på det, säger Tornéus till SVT Sport.

Kommer inte lämna friidrotten

Efter säsongen har han inte planerat in något, men han är säker på att friidrotten fortsatt kommer vara en del av hans liv.

– I dag vet jag faktiskt inte vad jag kommer göra. Utan vi får se vad som dyker upp här längs vägen. Det är klart att jag på ett eller annat sätt kommer vara kvar i friidrotten. Men om det är som en supporter på läktaren eller jobbar med något, det vet jag inte.

Hela Tornéus avskedstext:

Har du hört uttrycket ”Avsluta på topp”? Vad betyder egentligen det? För mig personligen så känner jag mig väldigt nöjd med min karriär, jag har rest runt om i världen, lärt känna otroligt många fina människor och inte minst av allt så jag har fått göra det jag älskar mest av allt.
Friidrott har varit min värld sen jag var 6 år gammal men jag har nu beslutat att 2019 blir min sista säsong.
Det är dags för mig att göra något nytt, vad det är vet jag inte riktigt än.
Det finns 10 000 personer jag vill tacka.

Allt ifrån föräldrar som lät mig åka med i bilen till tävlingar, ledare, vänner, kollegor i det ovala kontoret, fysio teamet, fans, managers, sponsorer & dom två viktigaste av alla: Min familj och Oscar Gidewall.

Från botten av mitt hjärta
Ett stort tack!

Mina avslutande tävlingar:

16 Augusti: Göteborgs GP
26 Augusti: Finnkampen
1 September: SM

Michel Tornéus

Visa

Född: 26 maj 1986 i Botkyrka
Bor: Huddinge
Klubb: Hammarby IF
Gren: Längdhopp
Personbästa: 8,44 som han hoppade i Sierra Nevada i Spanien den 10 juli 2016.
Främsta meriter: Silver i EM 2016, brons i EM 2012. Inomhus: Guld i EM 2015, silver i EM 2013 och 2017, brons i EM 2014, brons i VM 2014.

Källa: Svenska friidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer