Deajah Stevens var sjua vid OS i Rio de Janeiro 2016. Foto: TT

Missar OS – skyller på strul med mobilen

Uppdaterad
Publicerad
Den amerikanska OS-sprintern Deajah Stevens stängs av 18 månader för brister i vistelserapporteringen, vilket är ett dopningsbrott, och missar mästerskapen i Tokyo nästa år.

25-åriga Stevens har noterats för tre missar i sin vistelserapportering under 2019 i Oregon och West Hollywood. Straffet har utdelats av Athletics Integrity Unit, AIU, som är internationella friidrottsförbundets kontroll- och straffinstans för bland annat dopningsrelaterade händelser.

Strafftiden räknas retroaktivt till 17 februari 2020 och går ut lagom till att OS i Tokyo har slutförts i början av augusti 2021.

Stevens anför problem med sin mobiltelefon som orsak till två av missarna. Vid det första tillfället tog batteriet slut i mobilen och hon kunde inte meddela sig och vid det andra tillfället hade hon bytt nummer för att undvika trakasserier från en okänd person, skriver AP.

”Hon erkänner att det var hennes fel att inte ha sett till att mobilen laddats innan hon gick och la sig och att telefonen 'dog' under natten”, skriver AIU i domen. Noterbart är att kontrollanten var på plats vid hennes bostad mycket tidigt. Testpersonen ringde 05.01, 05.10, 05.20, 05.30 och 05.55 och knackade på dörren 05.34, 05.49 och 05.56.

Flera uppmärksammade fall vad gäller vistelserapporteringen

Domen kan överklagas till internationella skiljedomstolen Cas i Lausanne.

Stevens vann USA-mästerskapen på 200 meter 2017 och var femma i VM-finalen i London samma år. 2016 blev hon sjua i OS i Rio de Janeiro.

Deajah Stevens är bara en i raden av toppidrottare som brutit mot dopningsreglementet efter missar i vistelserapporteringen. Världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman utreds just nu liksom världsrekordhållaren på 400 meter Salwa Eid Naser. Svenskan Meraf Bahta stängdes av i ett år 2018-2019 för samma överträdelse.

ARKIV: Se när SVT Sports reporter testas i Svensk Antidopings nya specialdesignade buss (12 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT Sports reporter testas i Svensk Antidopings nya specialdesignade buss Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer