Mo Farahs förre tränare stängs av för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna haglade under en längre tid.

Nu stängs Mo Farahs förre tränare Alberto Salazar av i fyra år för dopningsbrott.

Det slår USA:s antidopningsbyrå USADA fast.

”Jag är chockad av domen”, säger amerikanen i ett uttalande.

Beskedet kom efter en två år lång strid i domstol och drygt fyra års granskningar. Uppgifterna om dopning kom först i BBC-programmet ”Panorama” 2015 vilket fick OS- och världsmästaren att slå ifrån sig mot medierna.

– Ni har varit orättvisa mot mig så många gånger. Fakta är att jag har åstadkommit allt genom hårt arbete. Ibland tycker jag det är bisarrt hur vissa människor kan skriva vissa saker som passar dem för att sälja en story, sade Mo Farah då.

Salazar ska ha manipulerat dopningskontroller, använt sig av förbjudna metoder och sett till att idrottare fått tag på det prestationshöjande ämnet testosteron. 61-åringen är chef för Nike Oregon Project (NOP) som är ett program som främst ska utveckla amerikanska långdistanslöpare.

”Jag är chockad av domen. Under sex års utredningar har jag och mina idrottare fått ta emot oschysst, oetisk och oerhört skadlig behandling av USADA... Det här är totalt falska uppgifter”, säger han och uppger att han ska överklaga.

I NOP-teamet ingår bland annat OS-medaljören Galen Rupp och världsmästaren Sifan Hassan som tävlar på VM i Qatar. Två av finalisternas på 800 meter idag är Salazars adepter, Donavan Brazier och Clayton Murphy. Efter domen klipptes Salazars ackreditering till VM i Qatar.

Inga idrottares namn nämns dock i USADAS rapport. Inte heller Farah nämns. Salazar har hela tiden nekat till anklagelserna. Farah vann 4 OS-guld och 6 VM-guld under honom innan britten lämnade programmet 2017. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.