Monsterhopp i tresteg av venezuelanska

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens bästa friidrottsresultat gick inte att hitta i Diamond League-finalen i Bryssel utan i Andujar, Spanien. Där vann Yulimar Rojas tresteget på 15,41, det näst längsta hoppet genom tiderna och blott 9 centimeter från världsrekordet.

23-åriga Rojas från Venezuela slog till i den sista omgången och hoppade direkt upp ur gropen och sprang bort till sina ledare för att kramas. När sedan resultatet offentliggjordes fick Rojas glädjefnatt och sprang runt på banan och bara skrek rätt ut. Hon fick sedan en blomsterbukett av en funktionär och fortsatte kramandet och gjorde highfive med publiken.

Hon poserade sedan vid resultattavlan och knäböjde på banan.

Hoppet gjordes i godkända +1,5 meter/sekund i vind. Världsrekordet har Inessa Kravets, Ukraina, från VM-finalen på Ullevi i Göteborg 1995. Ukrainskan hoppade då 15,50. Det var två månader innan Rojas föddes. 

Tredje personrekordet den här säsongen

Rojas har förbättrat sitt personliga rekord två gånger den här säsongen till 15,06 och 15,11 innan superträffen kom i går kväll.

Det var i övrigt ingen bra trestegstävling och Rojas var den enda som var över 14 meter.

Noterbart är att Rojas inte vann Diamond League-finalen i Zürich förra torsdagen utan slutade tvåa på 14,74. Jamaicanskan Shanieka Ricketts skrällde och vann på personliga rekordet 14,93.

– Jag är besviken. Jag får jobba hårt de närmaste veckorna och fixa till en del tekniska problem och göra mitt bästa för att bli redo för Doha, sade Rojas efter Zürich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.