Foto: Bildbyrån

Monsterhopp tog Tornéus till OS

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett par dagar efter den krävande EM-finalen där Michel Tornéus blev tvåa på 8,21 i för stark medvind fick Hammarbyhopparen på 8,44 i godkänd vind i Sierra Nevada och är klar för OS. ”Det är stört att jag lyckas pressa ur mig 8,44”, säger en tagen Tornéus.

– Det var faktiskit väldigt tungt efter EM-finalen och veta att jag var tvungen att tävla och jag hade en förkylning på gång men jag har fått så otroligt mycket stöd och trodde ändå att det skulle kunna gå. Det fanns inget annat än att jag skulle till Rio men nu vill jag hem till min familj, säger Tornéus till SVT Sport och berättar att han blev peppad av den svenska succén i EM under gårdagskvällen.

Det var i godkända medvinden 1,8 meter per sekund. Hoppet i första omgången är även en jätteförbättring av hans egna svenska rekord på 8,22 från 2012. Kvalgränsen till OS var satt till 8,15.

– Det är jättekul att slå svenskt rekord men jag hade det redan innan och hade jag fått 8,16 hade jag varit nöjd eftersom det var det jag var ute efter. Sedan är det stört att jag lyckas pressa ur mig 8,44, funderar Tornéus.

Kajsa Bergqvist gladdes med Tornéus

– Äntligen, jag tycker att han har haft en sådan otur den här säsongen. Han har haft långa övertrampshopp i flera tävllingar och när han träffat plankan har det varit för mycket vind, säger Kajsa Bergqvist.

Med sina 8,44 är han trea på årets världsbästalista.

– Det gör honom till en superhet medaljkandidat i Rio och upprepar han det är kan det räcka hela vägen till guld, funderar Bergqvist.

Prestationen växer med tanke på urladdningen i EM.

– Att kunna ladda om igen, inte minst mentalt, och kunna hoppa 8,44 visar vilken fantastisk idrottsman han är, säger Bergqvist.

Världsbästalistan längdhopp:

Visa

1 Jarrion Lawson USA 8,58
2 Marquise Goodwin USA 8,45
3 Michel Tornéus SWE 8,44

4 Rushwal Samaai RSA 8,38
5 Mike  Hartfield USA 8,34
6 Fabrice Lapierre AUS 8,31

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer