Monsterlopp av Kalle Berglund – slog 34 år gammalt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle ta 34 år, men det skulle gå. Det svenska rekordet på 1500 meter, slaget av Johnny Kroon den 27 juni 1985, slogs i dag av 23-årige Kalle Berglund under ett lopp schweiziska Bern. Det nya rekordet lyder 3,36,06. 43 hundradelar snabbare än Kroon.
– Han har aldrig varit i bättre form, säger tränaren Janne Bengtsson till Friidrott.se.

De svenska friidrottarna visar storform inför VM i Doha i september / oktober. Tidigare i dag kastade sig Simon Pettersson in i VM med ett kast på 65,03 och gör förmodligen Sveriges stora stjärna Daniel Ståhl sällskap i diskustävlingen i VM.

Också Kalle Berglund visar storform. Under en tävling i schweiziska Bern sprang Spårvägen-löparen in på ny svensk rekordtid – 3,36,06. Därmed är ett tidigare 34 år gammalt svenskt rekord numera bara timmar gammalt.

– Kalle har varit nära så många gånger, det har varit småskador och annat men han har haft tålamod och det gick vägen till slut, säger tränaren Janne Bengtsson till Friidrott.se.

Berglund öppnade hårt direkt och det syntes att han gick för rekordet. Han låg tidigt i topp bakom de två hararna och hade 1,54,4, efter halva distansen. Han fortsatte sedan i högt tempo i mål var han först och ny svensk rekordhållare.

”Får han bara bra ryggar..”

– Träningen har gått utmärkt och han har aldrig varit i bättre form. Men det blev ett märkligt lopp eftersom andreharen, som skulle dra från 800 till 1000 meter bara orkade i 40 meter innan han bröt, fortsätter Bengtsson.

Bakom sig i mål hade Berglund Taoufik Makhloufi. OS-mästare i London 2012.

Den tidigare rekordhållaren var Johnny Kroon och hans tid var från 1985.

– Kalle var reserv i Diamond League-galorna i både Lausanne och Monaco men kom inte in. Får han bara ryggar att gå på så gör han 3,34, så bra är han nu.

VM-kvalgränsen är satt till 3,36,00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer