Charlotta Fougberg. Foto: Bildbyrån

”Någon har gjort fel men den drabbade blir Charlotta”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt fabrikören var sulan på Charlotta Fougbergs sko 21 millimeter, men då arrangören på lag-SM mätte den var den 31 millimeter och därmed för tjock. Därför diskades Charlotte Fougberg som vann 5 000 meter på lag-SM i Göteborg.
– Någon har gjort fel, men den drabbade blir Charlotta, säger tränaren Johan Wettergren till SVT Sport.

Det har varit förvirrat kring vilka skor som får användas och vilka som inte får det under den här friidrottssäsongen. Reglerna har ändrats av det internationella förbundet World Athletics mitt under säsongen.

På sträckor över 800 meter får sulan vara maximalt 25 millimeter tjock. Charlotta Fougberg hade fått ett godkännande från det internationella förbundet via sin skofabrikör, men trots det diskades hon på Slottsskogsvallen.

– All respekt för domare och arrangörer som ska se till att rätt skor används, men det är frustrerande för utövarna och för Charlotta som är väldigt noga i vad hon gör och inte gör, säger Wettergren och fortsätter:

– Jag kan svära på att 90 procent av deltagarna inte kollat om skorna är godkända med internationella friidrottsförbundet.

Är det klantigt att genomföra regeländringar mitt under säsong?

– Ja, på ett sätt kan jag tycka det. Skorna är inte nya, de har funnits ett par år. Man gör det inte lättare för sig att göra det mitt i säsongen.

Hur mår Charlotta?

Det är inga problem. Ullevi vann trots att hon blev struken och det var inget resultat som hon behövde för att kvalificera sig. Hon är den som har drabbats av det här just nu, men det är så liksom. Det är en utveckling som har skett och man måste komma ikapp den. Allting måste bli tydligt, då kommer det bli klarthet. Någon kommer att ha haft rätt och någon fel i det specifika fallet igår. Antingen får det internationella förbundet riva upp godkännandet eller bekräfta att det är det måttet som fabrikören säger.

Det internationella friidrottsförbundet kom med nya regler under säsongen och just nu pågår en översyn där det ska förtydligas vilka skor som är tillåtna och vilka som inte är det.

KLIPP: Säsongsbästa av Bengtsson – 4,70 i första försöket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Angelica Bengtsson. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer