Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Kovacs stod för en jättestöt i Zürich. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nära världsrekord i kula i DL-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Joe Kovacs stötte 23,23 och vann kulan i Diamond League-finalen i Zürich. Han var 14 centimeter från Ryan Crousers världsrekord från förra året.

– Det är så häftigt att vara en 23-metersstötare. Jag har haft så många stötar över 22,80 i år och byggt och byggt och nu satt den, säger Kovacs till arrangören.

Fullträffen kom i andra omgången på Zürichs största torg Sechseläutenplatz dit dagens sex Diamond League-finaler flyttats ut. Resterande 26 finaler avgörs inne på Letzigrundstadion under morgondagen.

– Jag vet att Ryan (Crouser) kommer att trycka på och jag vill också utvecklas. Med 23 meter under bältet siktar jag på 23,50 nästa år, säger Kovacs, vars fru är gravid med tvillingar.

Världsmästaren Crouser jagade Kovacs jättestöt men fick nöja sig med 22,74. Vid VM i Eugene för sex veckor sedan vann Crouser på 22,94 mot Kovacs 22,89. Sedan dess har Crouser haft covid-19 och tappade både träning och vikt.

Det var första gången som Kovacs var över 23 meter.

– Det var magiskt. Alla har ju varit i bakvattnet av Crouser de senaste två åren och nu kan det bli en konkurrenssituation och det såg jag inte komma. Att gå från 22,91 som var Kovacs personrekord till 23,23 kanske inte låter så mycket men på den här nivån är det enormt, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

I damklassen hade Fanny Roos fått plats i den exklusiva grupp om sex kastare som kvalat in. Hon hade det sämsta årsbästat och blev också sexa efter måttliga 18,37. Vesteinn Hafsteinsson gav råd från innerplanen där tränarna kunde gå omkring i detta speciella upplägg. Amerikanskan Chase Ealey vann på 20,19.

Jeng om torgfriidrott: ”Precis vad den behöver”

Efteråt firade Kovacs och Ealey tillsammans och poserade med den amerikanska flaggan. En leende Kovacs ställde sig även vid resultattavlan som visade 23,23.

– Att friidrotten flyttar ut på gator och torg där folk befinner sig är precis vad den behöver. Sporten behöver skapa en bättre tillgänglighet även om en del av idén faller när man inte kan räkna rekord som på exempelvis 5000 meter, säger Jeng om företeelsen med torg-friidrott.

Beatrice Chebet vann 5000 m (som officellt var 5 km) på 14.31,03 på banan där varvet var 526 meter långt. Loppet räknades officiellt som ett landsvägslopp trots att det löptes på bana och ett världsrekord hade inte räknats.

Bästa kulstötarna genom tiderna:

1) Ryan Crouser, USA, 23,37 (2021)

2) Joe Kovacs, USA, 23,23 (2022)

3) Randy Barnes, USA, 23,12 (1990)

4) Ulf Timmermann, GDR, 23,06 (1988)

5) Alesandro Andrei, ITA, 22,91 (1987)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.